Roddelvlogger Coldeweijer tuint in nepvideo van ‘snuivende’ Talitha Muusse
maandag 23 mei 2022

Roddelvlogger Coldeweijer tuint in nepvideo van ‘snuivende’ Talitha Muusse

Roddelvlogger Yvonne Coldeweijer is in een val van BNR getrapt. Om te illustreren hoe onzorgvuldig ‘juicekanalen’ te werk gaan, stuurde de nieuwszender een nepfilmpje in waarop drugsgebruik van presentatrice Talitha Muusse te zien zou zijn. Coldeweijer plaatste dat binnen een dag op haar betaalde Instagramaccount.

In het materiaal, dat stiekem gefilmd lijkt in een toiletruimte, komt Muusse niet met haar gezicht in beeld. Ook is het zogenaamde drugsgebruik niet te zien. Coldeweijer baseert zich daarvoor op berichten die BNR-redacteuren haar stuurden bij het inzenden van de video. Zij schreven dat Muusse op een afscheidsfeest voor een collega ‘opgefokt’ deed en poeder om haar neus had.

“OMG! Savage, deze video”, reageerde Coldeweijer binnen tien minuten op het anonieme bericht. “Ik gooi het straks online”. De beelden verschenen een dag later op haar betaalkanaal, waar mensen 10 euro per maand voor moeten betalen. Muusse gebruikte volgens BNR in werkelijkheid nooit drugs. Ze wil met de actie laten zien hoe makkelijk onschuldige mensen slachtoffer kunnen worden van roddeljournalistiek.

In een reactie aan BNR wuift Coldeweijer het bedrog weg. “Lieve schat, ik ben niet BNR, ik ben niet NRC, ik ben niet een of andere onderzoeksjournalist. Ik ben gewoon een juicekanaal”, zegt ze. “Als ik een video ontvang van iemand die zit te snuiven, dan post ik het gewoon! Het is gewoon juice. That’s it.”

Ze voegt daaraan toe dat ze in de video nog een slag om de arm heeft gehouden. “Het zou natuurlijk kunnen dat dit is opgezet”, zegt ze, gevolgd door: “Maar ik denk dat het niet lang zal zijn totdat je omgeving wel zal zien dat jij dat bent! En het is ontzettend lullig, Talitha. Don’t do drugs man.”

Veroordeeld door de rechter
Op haar roddelkanaal bespreekt Coldeweijer misstappen van BN’ers, zoals het liefdesleven van André Hazes, wangedrag van Lil Kleine en beschuldigingen tegen Marco Borsato. Ze claimt dat een legertje ‘spionnen’ haar daarbij van informatie voorziet.

BNR zette de valstrik op nadat de rechter Coldeweijer een maand geleden opdracht had gegeven een video te rectificeren. Zangeres Samantha Steenwijk spande een kort geding aan toen Coldeweijer zei dat ze illegale dieetpillen had gebruikt. BNR wilde daarna uitzoeken hoe makkelijk de roddelvlogger twijfelachtige informatie gebruikt.

“Het experiment van BNR toont aan hoe weinig ervoor nodig is om iemand zwart te maken via een juicekanaal”, concludeert de radiozender. “Coldeweijer nam een uit de lucht gegrepen achtergrondverhaal zonder enige verificatie als feit over.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen