René van der Gijp over Mark Rutte, Frenkie en zijn show in Ahoy
dinsdag 7 januari 2020

René van der Gijp over Mark Rutte, Frenkie en zijn show in Ahoy

Hij verkocht met zijn sterke anekdotes en beroemde lach al twee keer het Nieuwe Luxor uit, maar nu volgt poptempel Ahoy op 2 september 2020. René van der Gijp blijft er (what’s new?) behoorlijk rustig onder. “We vallen na tien minuten echt niet stil of zo. Laten we het niet moeilijker maken dan het is.”

BMY spreekt René de dag na zijn optreden bij talkshow Pauw, waar hij, naast minister-president Mark Rutte en tegenover Gerard Joling, zijn show Gijp Live XL mocht promoten.

Heb je nog een leuke naborrel met de heren gehad?
“We hebben een half uurtje wat gedronken. Maar het was laat, man. En ik moest ook nog naar huis rijden. Mark was er ook bij. En die moest eerder op dan ik, denk je niet? Ik zou niet met hem willen ruilen, hoor.”

Kent hij jullie programma?
“Sterker nog: hij kijkt elke maandag en vrijdag! Hij vindt het een ontspannen programmaatje, kijkt lekker weg zegt ‘ie. Hij ziet het puur ter ontspanning, om even niet te hoeven nadenken. Is toch hartstikke lief? Heerlijk, man!”

Ben je fan van onze minister-president?
“Nou, fan is een groot woord, maar ik heb veel respect voor hem. En ik zie op dit moment geen betere vertegenwoordiger voor ons land. Ik moet heel eerlijk zeggen dat hij wat mij betreft een contractje voor het leven mag krijgen. Kijk, die Klavertjes en zo zijn lekker makkelijk: van alles roepen en nooit écht meedoen. Mark maakt op mij altijd een goede indruk.”

Er is dezelfde avond nog bekervoetbal op televisie geweest. Ajax, PSV en Barcelona – Real Madrid stonden op het programma.

Heb je tussendoor nog iets van het voetballen meegekregen?
“Nou, nee, niet veel. Maar ik heb ook niet veel gemist volgens mij. Ik heb Barca tegen Madrid gevolgd, maar daar werd ik niet vrolijk van. En Frenkie de Jong? Tsja, die jongen doet zijn best. Maar ik bedoel, van hem mag je ook niet verwachten dat ‘ie het hele team op sleeptouw neemt. Toch? Vind jij wel?”

En PSV of Ajax?
Schiet keihard in de lach. “Dat PSV denkt ook maar dat ze door de trainer te ontslaan alles oplossen. Dat je daarmee het lek boven hebt, hè? Maar weet je wat het is: die hebben gewoon een heel matig elftal. Als je die middenvelders aanbiedt bij Heerenveen of Utrecht dan word je afgewezen. Die hebben gewoon net zulke goede spelers of soms zelfs betere.”

Orde op zaken, je theatertour in Ahoy is aangekondigd. Ben je al aan het voorbereiden?
“Nee joh! Gek! Dat ga ik pas doen in september. Voor mij is Ahoy een mooie mogelijkheid om een groter financiële klapper voor Casper (Support Casper, van vriend Casper van Eijck, strijdt tegen alvleesklierkanker, red.) te maken.”

Ga je groots uitpakken?
“Dat moet wel, ja. Maar over de invulling ga ik nog even nadenken. Ach, ik heb al zoveel lezinkjes door het land gedaan. Weliswaar in kleinere zaaltjes, maar ik kan me niet voorstellen dat het nu in één keer misgaat. We gaan lekker praten over voetbal, mijn leven, andere zaakjes. Er komen wat gasten langs. En we vallen na tien minuten echt niet stil of zo. Laten we het niet moeilijker maken dan het is.”

Hoe bereid je je straks voor?
“Ik ga een middagje zitten met presentator Jan Dirk Stouten, spreek wat dingetjes door, zet in overleg wat filmpjes klaar en dan zijn we al een heel eind. Johan (Derksen, red.) moet hier altijd om lachen, maar ik kan dus een verhaal voor de honderdste keer vertellen alsof het de eerste keer is. En als ik gewoon acht VI-clipjes laat zien dan wordt er al acht keer gelachen. Dat is bij wijze van spreken al zeven keer meer dan bij een show van Claudia de Breij of Marc-Marie Huijbregts. Snap je wat ik bedoel?”

Je maakt je er niet echt druk om, hè?
“Nee, joh. Waarom zou je? Jammer genoeg kunnen we Jules Deelder al niet meer uitnodigen. En het is nog niet eens september!” Lacht. “Laten we hopen dat de rest overeind blijft staan! Ook hij zei altijd: maak het jezelf niet te moeilijk. Ik bedoel, we hebben een programma vol leuke beelden. De mensen die naar VI kijken, komen ook naar deze show. Komt allemaal goed.”

Heb je nog doelen of dromen voor 2020?
“Als alles gezond blijft, vind ik het prima. En zakelijk ben ik ook niet angstig. Het programmaatje (VI, red.) blijft wel draaien. Het gaat toch hartstikke lekker zo? Laat ik nou maar gewoon koesteren wat ik heb, want ik heb iets goeds. En ik zou best wel iets anders willen doen op tv, maar dat moet wel in de buurt zitten van wat ik nu doe. Wat wij met VI hebben, is uniek man! Daar zijn er internationaal niet veel van. Het is vaak tenenkrommend ongemakkelijk, maar bij ons niet. Dat hebben we toch leuk gedaan? Lekker man.”

Bron: BMY

Bericht delen