Podcastserie Altijd aan: hoe heroveren we onze aandacht op de technologie?
vrijdag 30 december 2022

Podcastserie Altijd aan: hoe heroveren we onze aandacht op de technologie?

Wakker worden met het alarm op je telefoon, meteen je WhatsApp-berichten checken, nog voor het ontbijt je Instagram-feed uitspelen en vervolgens met een Spotify-playlist in je oren naar het werk. Door de smartphone staan we altijd aan.

Is dat een verrijking van ons leven, of dreigen we ook iets te verliezen? En hoe erg is dat? In de Brainwash-podcastserie Altijd aan van HUMAN gaat radio- en podcastmaker Romanee Rodriguez op zoek naar het antwoord. De eerste aflevering is te beluisteren via Human.nl, NPO Radio 1 en de podcastapps.

In de driedelige serie volgen we twintig studenten van de Bildung Academie die een digitale detox doen. Zij worden hierin begeleid door filosoof Hans Schnitzler, initiatiefnemer van de digitale detox en schrijver van het boek Kleine filosofie van de digitale onthouding. Een week lang leggen de studenten hun smartphone weg en onthouden ze zich van alle vormen van digitale communicatie. Wat betekent dat voor hun mentale welzijn? Voor hun omgang met anderen?

De observaties van de studenten vormen het vertrekpunt van de afleveringen, waarna Romanee Rodriguez in gesprek gaat met wetenschappers, filosofen en experts om een antwoord te vinden op de vraag hoe we onze aandacht heroveren op de technologie. Met: psycholoog Thijs Launspach, filosoof Cees Zweistra, schrijver en ondernemer Sanne Kanis, en onderzoeker Rudy van Belkom.

Aflevering 1: Lichaam in de woestijn
Met een schermtijd van gemiddeld zeven uur per dag dompelt student Ylke van der Zwet zich regelmatig volledig onder in het digitale. Zo vergeet ze wel eens te eten, omdat ze de hongergevoelens niet registreert, ontdekte ze tijdens de digitale detox. Wat gebeurt er als we door digitalisering ons lichaam vergeten? Welke gevolgen heeft de smartphone voor onze mentale gezondheid? Romanee Rodriguez legt de bevindingen van de studenten voor aan Hans Schnitzler en Thijs Launspach.

De tweede aflevering gaat over de manier waarop we ons verhouden tot anderen en de wereld om ons heen. De derde aflevering gaat over oplossingen: hoe heroveren we onze aandacht? Aflevering 2 en 3 volgen later in januari.

Uitzending op NPO Radio 1
Op zondagavond 1 januari, tussen 22.00 en 23.00 uur, is de eerste aflevering van de podcast Altijd aan te beluisteren op NPO Radio 1. Aansluitend gaat presentator Floortje Smit in gesprek met Hans Schnitzler en Ylke van der Zwet over mentale gezondheid.

Over Brainwash
Brainwash is een platform van HUMAN en een vrij toegankelijke vindplaats waar buiten de waan van de dag denkers, schrijvers, journalisten en kunstenaars stilstaan bij persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken die online, en in radio- en televisieprogramma’s op NPO Radio 1 en NPO 2 aangeboden worden. Daarnaast is er het Brainwash Festival, het grootste denkfestival van Nederland, dat jaarlijks in Amsterdam georganiseerd wordt.

Bron: HUMAN/BM

Bericht delen