PewDiePie heeft 100 miljoen abonnees op YouTube
zondag 25 augustus 2019

PewDiePie heeft 100 miljoen abonnees op YouTube

Felix ‘PewDiePie’ Kjellberg is negen jaar actief op YouTube. Zijn video’s zijn bijna 23 miljard keer bekeken, en sinds vandaag heeft zijn kanaal meer dan 100 miljoen abonnees. Hij is de eerste persoon die dit gehaald heeft. Ondanks zijn internetfaam is hij bij een breder publiek nog tamelijk onbekend. Als mensen buiten zijn doelgroep hem al kennen is dat vaak door controverse. Wie is de 29-jarige Zweed?

“Ik werk eigenlijk van het moment dat ik wakker word, tot ik ga slapen. Ik neem bijna geen vrije tijd”, zei Kjellberg vorige maand in een podcast. Die manier van werken houdt hij nu al bijna 10 jaar en 4000 video’s, vol. Niet omdat het moet, want geld heeft hij inmiddels genoeg. Hij doet het omdat hij het leuk vindt. Door die enorme werkdrift is hij wereldwijd verreweg de grootste onafhankelijke YouTuber.

“Ik geloof dat je overal grappen over kunt maken, maar het spijt me dat ik mensen beledigd heb”, zei hij in 2017. Kort daarvoor was hij onderwerp geworden van een mediarel. The Wall Street Journal schreef een stuk over de Zweed. De krant telde in dat artikel negen video’s waarin grappen met antisemitische- of nazi-referenties zaten. Voor mensen die zijn video’s niet kijken, was dit een moment om vraagtekens bij de Zweed te zetten. Veel media doken op het verhaal en noemden hem antisemitisch en racistisch.

Kort daarna schreef hij dat het lachwekkend is dat mensen geloven dat hij écht zo in elkaar zit. “Voor iedereen die niet zeker is van mijn standpunt over haatgroepen: nee, ik steun deze op geen enkele manier.” Naar aanleiding van het artikel zetten Disney en YouTube lucratieve samenwerkingen met Kjellberg stop.

Bron: NOS/BM

Bericht delen