Ontevredenheid over eigen lichaam onder Nederlandse jongeren groeit   
zaterdag 27 mei 2023

Ontevredenheid over eigen lichaam onder Nederlandse jongeren groeit  

Op het YouTube-kanaal van NPO 3 is het tweede seizoen van de KRO-NCRV serie Het goddelijke lichaam van start gegaan. Hierin worden verschillende jongeren gevolgd die elk op hun eigen manier streven naar lichamelijke perfectie of fitheid.

Door intensief te sporten of streng te diëten proberen zij hun ‘perfecte plaatje’ te behalen. Maar wanneer slaat dit streven naar een goddelijk lichaam door in een ziekelijke obsessie? Wanneer wordt mooi willen zijn ongezond? En maakt dit droomlichaam je uiteindelijk écht gelukkig? Met de serie Het goddelijke lichaam laat KRO-NCRV zien wat de impact op jongeren kan zijn als ze fysieke perfectie nastreven.

Brede schouders, een sixpack en kanonnen van spierballen. Veel mannen omschrijven hun droomlichaam zo. Bij Rick (26) en Shandor (25) sloeg het keiharde trainen voor zo’n lijf door in bigorexia: een obsessie met sporten en spiergroei. Dat is te zien in onderstaande video.

Bijna eenderde van de Nederlandse jongeren is ontevreden over het eigen lichaam. In 2021 ging het nog om 23 procent. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt en KRO-NCRV in aanloop naar het tweede seizoen van de YouTube-serie. Aan het onderzoek deden 1.750 jongeren mee (16-35 jaar).

Vooral jonge mannen zijn vaker ontevreden over hun lichaam in vergelijking met twee jaar eerder. In 2021 gaf 15 procent van de mannen aan ontevreden te zijn. In 2023 is dit aantal bijna verdubbeld naar 28 procent. Onder vrouwen ligt dit percentage nog hoger (34 procent). Een kwart van alle deelnemers zegt eens of vaker per dag negatieve gedachtes te hebben over hoe het eigen lijf eruit ziet. Ook vergelijkt 60 procent van de respondenten zichzelf fysiek met anderen.

Daarnaast is 70 procent van de mannen in de veronderstelling dat als ze hard genoeg werken, ze hun droomlichaam kunnen verwezenlijken. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat ongeveer 1 op de 3 jongeren bereid is om ongezonde keuzes te maken om er beter uit te zien. Ook geeft 59 procent van de jonge vrouwen, tegenover 37 procent van de mannen, aan ooit weleens op dieet te zijn geweest.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen