Olivier Bakker richt fictieve politieke partij op in nieuwe podcast
Wat als jongeren hun ideale politieke partij zouden samenstellen? Hoe zou die eruit moeten zien? In de podcast Partij 30- start AVROTROS- en NPO 3FM-dj Olivier Bakker een fictieve politieke partij en gaat hij op onderzoek uit.
Onderwijs, het klimaat, de zorg, de woningmarkt en gelijkheid. Dit zijn volgens jonge stemgerechtigden de belangrijkste thema’s tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek dat in samenwerking met het EenVandaag Opiniepanel is gedaan onder jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. In iedere aflevering van de podcast Partij 30- wordt een van deze thema’s uitgebreid behandeld.
Experts
Het perspectief van jonge stemgerechtigden staat in de podcast centraal. In audioberichten horen we wekelijks welke plannen zij rondom een thema graag uitgevoerd willen zien. Olivier Bakker gaat hierover met experts in gesprek: wat zijn de effecten, haalbaarheid en effectiviteit van deze plannen? Daarnaast licht Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel elke aflevering de onderzoekscijfers toe.
De experts die aanschuiven zijn: Op1-presentator Talitha Muuse (klimaat), redacteur en podcastmaker Stefan ten Teije (wonen), psycholoog en auteur Thijs Launspach (zorg), socioloog Justine van de Beek (gelijkheid) en auteur Koen Wessels (onderwijs).
Het Partij 30- pamflet
De laatste aflevering staat in het teken van het Partij 30- pamflet: een document met alle plannen uit de voorgaande afleveringen. Dit pamflet wordt voorgelegd aan Kamerleden. Wat gaan de verschillende partijen met deze thema’s doen in hun beleid? Het pamflet komt ook online zodat jonge kiezers in een oogopslag zien welke partijen het meest in de buurt komen van de plannen die voor hen belangrijk zijn.
Partij 30- is vanaf 8 februari wekelijks te beluisteren in de diverse podcast-apps.
Bron: AVROTROS/BM