Nelly dos Reis onderzoekt de afkeer van haar kroeshaar
maandag 29 november 2021

Nelly dos Reis onderzoekt de afkeer van haar kroeshaar

De Kaapverdiaans-Nederlandse Nelly dos Reis wilde op haar zesde niks liever dan lang, blond haar. Ze herkende zichzelf niet in haar poppen, barbies of haar favoriete sterren op televisie.

Op haar tiende begon haar moeder met het ontkroezen van Nelly’s haar. Nu, 25 jaar later, onderzoekt Nelly waar de afkeer van haar kroeshaar vandaan komt. Hoe kan ze haar uiterlijk leren accepteren? Hoe kan ze haar geïnternaliseerde racisme doorbreken? Liever Kroes is nu te zien op NPO 3 YouTube en NPO3.nl en donderdag 16 december om 21.45 uur bij de VPRO op NPO 3.

Welke invloed heeft de witte, westerse samenleving op haar schoonheidsideaal gehad? Waar begon de afwijzing van haar uiterlijk? Hoe kijkt haar eigen familie en gemeenschap hiernaar? En kan ze zich ontdoen van haar diepgewortelde onzekerheden? Liever Kroes is een persoonlijk en emotioneel portret van een jonge, zwarte vrouw die op zoek gaat naar zelfacceptatie.

Nelly dos Reis: “Het is bizar dat ik het gevoel krijg dat ik me als zwart persoon moet aanpassen aan de witte westerse cultuur. Jezelf zo wit mogelijk proberen op te stellen zodat je in de menigte past; ik denk dat het voor velen herkenbaar is. Ik maakte deze film dan ook voor alle niet-witte mensen die worstelen met hun uiterlijk en ik hoop dat het ook mensen bereikt binnen de zwarte gemeenschap die – misschien onbewust – ook dit schoonheidsideaal in stand houden. Ik hoop een inspiratie te kunnen zijn voor alle kleine Nelly’s om mij heen.”

Over de makers
Dit is de eerste film van Nelly dos Reis (1986). Ze is geboren en getogen in Rotterdam en heeft Kaapverdiaanse roots. Nelly begon als vlogger bij Open Rotterdam en werd genomineerd voor presentatietalent bij de Lokale Media Award 2019. Nelly dos Reis werd in 2020 geselecteerd voor het Pitch-traject van VPRO Dorst, het talentontwikkelingsprogramma van de VPRO.

Documentairemaker en researcher Soraya Pol (1987) co-regisseerde eerder de VPRO documentaireserie Stuk. Ook regisseerde zij voor VPRO Tegenlicht de documentaire Gewoon gek waarin zij psychische diversiteit en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg onderzoekt.

Bron: VPRO/BM
Foto: Sakir Khader/VPRO

Bericht delen