Met Maandverbond op hormoonsafari
vrijdag 16 juli 2021

Met Maandverbond op hormoonsafari

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Maandverbond verkent live, via chat-app Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe.

Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wél een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent? Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame nemen in Maandverbond allerlei hormonale kwesties onder de loep.

Dit doen ze samen met ervaringsdeskundigen, gynaecologen en andere hormoonexperts. Zo spreekt Dzifa met influencer Linda de Munck over seks hebben als je menstrueert. Fatima spreekt met voedselwetenschapper Trudy Voortman over de effecten van voeding op je hormonen. Lize en schrijver Daan Borrel maken in de keuken verschillende soorten vaginale afscheiding na. Thorn en Tijn (@tijnblijftzacht) praten over menstrueren als je geen vrouw bent.

Storytelling via Telegram
Maandverbond speelt zich 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af in 28 Telegram-kanalen. Via de online calculator op npo3.nl/maandverbond kunnen deelnemers eenvoudig instappen in het kanaal dat matcht met hun eigen cyclus. Maandverbond start op 1 augustus en duurt tot en met 28 augustus.

Iedereen zit met gelijkgestemden in een kanaal. Hier kunnen ze met elkaar in gesprek gaan en ervaringen uitwisselen. Dagelijks ontvangen ze in besloten smartphone-omgeving korte video’s, audioberichten en infographics, passend bij het moment in de cyclus. Alle content is ook per dag op npo3.nl te bekijken.

Privacy staat hoog in het vaandel: deelnemers worden opgeroepen om binnen de chat-app Telegram het eigen telefoonnummer af te schermen en een nickname te gebruiken. Maandverbond is een project van VPRO Medialab en wordt mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen