Loïs Dols de Jong wint budget van £ 1 miljoen voor speelfilm
dinsdag 25 februari 2020

Loïs Dols de Jong wint budget van £ 1 miljoen voor speelfilm

De Nederlandse regisseur Loïs Dols de Jong heeft tijdens That Film Festival in Londen een prijs gewonnen die bestaat uit een toezegging van £ 1 miljoen budget voor de ontwikkeling van een speelfilm.

Om in aanmerking te komen voor de hoofdprijs kregen twintig kandidaten opdracht een film te produceren gebaseerd op hetzelfde vier pagina’s tellende scenario. Loïs Dols de Jong maakte deze film, getiteld Breach, volledig in eigen beheer en castte Teun Kuilboer in de hoofdrol.

Loïs: “Het is unreal. Ik had die finale-opdracht bijna niet voltooid, omdat ik geen financiële middelen had en dacht dat ik om die reden geen kans maakte. Ik ging eigenlijk naar het festival om nieuwe contacten op te bouwen.”

That Film Festival is een relatief nieuw filmfestival. Dit jaar is de tweede editie. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de jonge filmmaker David Cohen met zijn korte film The Dreamsy.

Loïs: “De organisatie geeft makers carte blanche met het geldbedrag. Het mag een lange versie worden van mijn eindexamenfilm El Muerto, maar ook een compleet nieuwe productie. De enige eis is dat het een Engelstalige productie moet worden, dus ik zet in op een Nederlands-Engelse coproductie.”

De afstudeerfilm El Muerto werd in de zomer van 2019 vertoond op het Keep an Eye Festival en is te zien via NPO Start (VPRO). Loïs Dols de Jong speelde in haar tienerjaren onder andere een hoofdrol in de speelfilm Het Leven uit een Dag van Mark de Cloe. Ze behaalde een honours-diploma Klinische Neuropsychologie aan de UvA, voordat ze werd toegelaten tot de Filmacademie, richting scenarist. Gedurende de opleiding koos ze voor een andere richting: regie fictie.

Bron: Biosagenda/BM

Bericht delen