Jurre Geluk volgt leeftijdsgenoten die de straat op gaan voor het klimaat
vrijdag 13 oktober 2023

Jurre Geluk volgt leeftijdsgenoten die de straat op gaan voor het klimaat

In het nieuwe BNNVARA-programma Voorvechters volgt Jurre Geluk jonge actievoerders in hun strijd tegen klimaatverandering. Activisten zien we vaak alleen in het nieuws; als ze ergens vastgeketend zitten, schreeuwend met zelfgemaakte spandoeken of als de ME ze wegsleept.

Jurre onderzoekt welke verhalen er achter deze nieuwsberichten zitten en wat hen drijft. Waarom laten deze activistische leeftijdsgenoten zich oppakken uit protest voor het klimaat terwijl het bij Jurre nog nooit is opgekomen om de straat op te gaan terwijl hij ook wel snapt dat er iets moet veranderen?

Wie zijn deze activisten, rebellen en onruststokers? Waarom kiezen ze de weg van de meeste weerstand en wat levert die burgerlijke ongehoorzaamheid eigenlijk op? Voorvechters is maandag 23 oktober om 21.15 uur te zien op NPO 3. Kim Brand is de regisseur van het programma en Jerney Zwart is de eindredacteur. Het is een interne productie van BNNVARA.

Twee van de actievoerders zijn Sem (23) en Anne (27). Sem zet zich al jaren in voor Greenpeace als klimactivist bij protestacties in zowel Nederland als het buitenland. Sems familie is trots op hem, maar zijn vriendin heeft soms moeite met de keuzes die Sem maakt om het klimaat te redden. Surfkampioen Anne is geboren en getogen in Wijk aan Zee, onder de rook van Tata Steel, en gaat voor het eerst meedoen aan een demonstratie. Haar familie heeft moeite met de actie, omdat Tata Steel volgens hen een belangrijke rol speelt in hun gemeenschap.

Jurre Geluk: “Het klimaat vind ik net als Sem en Anne belangrijk, maar zij zetten zich er ook keihard voor in. Zelf heb ik nog nooit op zo’n demonstratie gestaan. Ik steun goede doelen, probeer minder vlees te eten maar toch, wanneer ik een avondje vrij ben, lig ik in bad een pizza salami te verorberen. Welk DNA hebben zij nou wat bij mij ontbreekt en wíl ik überhaupt wel daartussen staan schreeuwen?”

Gelijktijdig met de documentaire is er online een serie van Voorvechters te zien waarin Jurre nog eens zes jonge klimaatactivisten portretteert. Meepraten? Dat kan! Jurre praat direct na de uitzending live met activisten Anne en Sem via NPO3.nl/voorvechters.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen