Jurre Geluk duikt in de wereld van 3-MMC
dinsdag 5 oktober 2021

Jurre Geluk duikt in de wereld van 3-MMC

Designerdrugs zoals 3-MMC en 4-FMA zijn de laatste tijd razend populair. Het zijn kopieën van bestaande drugs, maar in tegenstelling tot XTC en cocaïne zijn designerdrugs ‘gewoon’ legaal. En dat terwijl deze drugs zeker niet zonder risico zijn.

Hoe kan het dat deze drugs tot dusver legaal zijn? Wie zijn de mensen die hard gaan op 3-MMC? En wanneer gaat het mis? De vierdelige documentaireserie Dealen met Designerdrugs is vanaf vrijdag 8 oktober om 17.00 uur te zien bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken.

Jurre Gelujk: “Het staat heel groot op een zakje 3-MMC: ‘Not for human consumption’. Maar daar wordt het wel degelijk voor gebruikt. En natuurlijk kan het gebruiken van drugs leuk zijn. Maar dat je als vijftienjarige designerdrugs nog makkelijker kan krijgen dan een pakje peuken of alcohol, en dat je eigenlijk niet weet wat je vervolgens tot je neemt, daar ben ik wel van geschrokken.”

In de eerste aflevering bestelt Jurre online verschillende soorten designerdrugs, die een paar dagen later in zijn brievenbus liggen. Om te onderzoeken wat erin zit, laat Jurre de drugs testen in een lab en vervolgens gaat hij langs bij een webshop waar ze 3-MMC verkopen. Hoe gaan de zaken daar? En waar komen de stoffen eigenlijk vandaan?

Verderop in de documentairereeks gaat Jurre ook op pad met een dealer en gebruikt hij zelf 3-MMC om te ervaren hoe dit nou is. Ook spreekt hij een verslaafde, gaat hij op stap met een vriendengroep die regelmatig designerdrugs gebruikt en gaat hij langs bij het Ministerie van Volksgezondheid om aan staatsecretaris Paul Blokhuis te vragen waarom designerdrugs niet allang illegaal zijn.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen