Interview met eerste 3 BMY Mediatalenten van het Jaar

maandag 5 mei 2025

Interview met eerste 3 BMY Mediatalenten van het Jaar


Uniek in aanpak, uitvoering of resultaat, maar ook iemand die anders – en vooral vernieuwend – durft te denken: daar stond en stáát het BMY Mediatalent voor. Niels Lodeweges (de eerste winnaar in 2019), Alain Dikken (2020) en Anne van der Velden (2021) blikken aan de hand van 8 stellingen terug op wat de titel voor hen betekende, maar staan ook uitgebreid stil bij hun huidige rol in het medialandschap. “Eerst was mijn werk ook mijn identiteit, maar nu niet meer.”

Bij winnen hoort, in welke vorm ook, eremetaal en zeker in startende carrières verdient dat een mooi plekje. Alain: “Op mijn kamer hangt een foto van de uitreiking. O, en ook op kantoor trouwens.” Niels: “Ik kreeg een trofee! Hij stond altijd heel prominent in de woonkamer, maar nu heeft ‘ie een plekje in de werkruimte gekregen.” Anne: “Het certificaat hangt ook bij mij op de werkkamer. Ik heb ‘m ook een tijdje in de woonkamer gehad, maar daar staat nu de RadioRing voor populairste podcast die we met Over mijn lijk wonnen.” Niels lacht: “Bij mij is ‘ie verruild voor een cactus!”

1. De titel ‘Mediatalent van het Jaar’ heeft deuren geopend.
Anne: “Ik kan zeggen van wel. Door die titel komt je naam even overal te staan en zochten andere omroepen ook opeens contact. Sommigen hadden een vacature openstaan en dachten dat ik daar geschikt voor was. Ik ben destijds wel ergens op gesprek geweest, maar liet dat tegelijkertijd ook BNNVARA weten. Zij gaven toen meteen aan me niet kwijt te willen en vroegen me wat ervoor nodig was om me te behouden. ‘Een vast contract zou fijn zijn!’ dacht ik toen. Dat kreeg ik. Indirect heb ik dat toch aan die prijs te danken.”
Niels: “Ook ik kreeg berichtjes, met name via LinkedIn. Maar ik zat op dat moment gewoon goed op m’n plek.”

2. Inmiddels ben ik het label ‘talent’ wel een beetje ontgroeid.
Niels: “Ja, daar word je op een gegeven moment gewoon te oud voor, vind ik.”
Anne: “Eens, ik was ook al 30 toen ik hem won.”
Alain: “Ik leer nog elke dag op m’n werk en doe daarbuiten ook nieuwe dingen, dus er zijn altijd dingen waar ik bij mezelf nieuwe talenten ontdek. Maar in de context van deze prijs ben ik het wel ontgroeid, ja. Toen ik de prijs won, was ik nog onzeker over waar ik stond in mijn carrière en in het medialandschap. Dan schoof ik bij meetings aan en vroeg ik me oprecht af of ik de juiste persoon was die daar aan tafel zat. Om goed voor de dag te komen, trok ik dan mijn beste colbert aan. Nu ga ik bij klanten langs in een polootje en weet ik dat mijn verhaal klopt en dat dat het belangrijkste is.”

BMY Mediatalenten

3. De afgelopen jaren heb ik precies de stappen gezet die ik wilde zetten.
Alain: “Ik niet! Ik zag wel echt een route voor mezelf: beginnen als cameraman en daarna doorgroeien naar regie. Maar toen ik middenin dat pad zat, werd ik gevraagd op kantoor te komen werken om juist meer consultancy te doen. Ik deed dat, maar merkte ook dat ik daarmee ver weg was geraakt van wat ik ooit als gedroomde route zag. Er stond cameraman op mijn toegangspas, maar ik had al jarenlang geen camera meer vastgehad. Toen m’n agenda vervolgens alleen nog maar uit meetings bestond, belde Stream My Event met de vraag voor hen te werken. Kortom: ik denk dat het goed is af en toe stil te staan en te denken: doe ik nog de dingen die ik heel leuk vind en op een manier dát ik het ook echt leuk vind? Het was voor mij dus niet een heel bewuste keuze om bepaalde afslagen te nemen, maar zo liep het gewoon.”
Niels: “Ik heb misschien af en toe een stap wat later gezet, maar ik heb nooit de verkeerde afslag genomen. Daarnaast had ik ook het geluk dat mensen mij benaderden op een moment dat ik zelf nog niet wist dat ik een nieuwe prikkel nodig had. Maar in dat doen wat je leuk vindt, herken ik me zeker. Toen ik Legends of Gaming maakte, keek ik ook naar online game video’s. Heel veel zelfs! Ik maakte van mijn hobby m’n werk. Nu volg ik vooral series, docu’s en videoclips en dát maak ik nu. Eerst voor team5pm en nu bij de Bankzitters. Het is simpelweg makkelijk als jij je eigen doelgroep bent.”

4. Ik heb weleens last van prestatiedruk.
Alain: “O, zeker. Je hebt bij ons altijd klanten die iets verwachten wat in hun beleving 3 weken geleden al gedaan had moeten zijn. En daar laat ook ik me weleens in meeslepen. Aan de andere kant: ik ga er niet onder gebukt. Ik heb genoeg afleiding, dus heb niet het gevoel dat ik non-stop aan het werk ben. Maar ja, het hoort er wel bij dat ik in de sportschool sta en gebeld kan worden door een klant die nog wat vragen heeft. En dan neem ik ook op. In die zin stopt het nooit.”
Niels: “Wauw, dat doe ik niet hoor. Als ik ga sporten, gaat m’n telefoon uit.”
Anne: “Ik snap wat Alain zegt, maar ervaar het zelf op een andere manier. Mijn doel is eindredacteuren en presentatoren te overtuigen dat online écht wel belangrijk is. Daar zit voor mij de prestatiedruk in. Want als je ze eenmaal ‘binnen’ hebt, moet je ook leveren, vind ik. Anders geloven ze er meteen niet meer in en dan is het ook afgelopen. Daarnaast werk ik voornamelijk aan titels met gevoelige onderwerpen zoals doodgaan. Denk aan Over Mijn Lijk en Je Zal Het Maar Hebben. In dat werk moet je foutloos zijn. Het kan niet zo zijn dat iemand overlijdt en jij zijn naam verkeerd spelt in de post die vervolgens online komt. Daar staat voor mij veel druk op.”

BMY Mediatalenten

5. Loyaliteit is voor mij belangrijker dan een goed inkomen.
Anne: “Ik ben loyaal aan mijn idealen en BNNVARA staat voor dezelfde waarden. Ik vind vooral de Publieke Omroep een heel belangrijk orgaan. Mijn beide ouders zijn maatschappelijk werker, maar ik ben niet zo goed met mensen. Ik heb weinig geduld en heb vooral kwaliteiten die in de media passen.”
Niels: “Hmm… Ik bewandel dit carrièrepad voor mezelf, maar doe het zeker niet voor het geld. Geld is nooit leidend geweest. Ook al werk ik in de commerciële hoek: dat boeit me weinig. Voor mij is humor juist de grote drijfveer. Ik vind humor het aller-allerbelangrijkste in het leven. Ik wil niet zeggen dat Bankzitters humor van de bovenste plank heeft, maar het is op dit moment wel een plek waar je invloed kan uitoefenen op een jonge generatie. Ik hoor soms grappen op straat waarvan ik zeker weet dat het bij ons vandaan komt. Om onderdeel van zoiets te zijn, vind ik heel mooi.”
Alain: “Ik ben heel loyaal aan NEP geweest, ook omdat ik er veel kansen heb gehad. Maar als ik kijk naar de 8 jaar dat ik daar werkte, dan zie ik een bedrijf wat enorm veranderd is. En op zo’n moment moet je ook kijken of een veranderd bedrijf nog steeds bij je past. Als het antwoord ‘nee’ is dan is het – voor beide partijen – beter om weg te gaan. En dat had niets met geld te maken. Ik ging vooral ergens anders heen om mezelf verder te ontwikkelen, ook op het gebied van leiderschap.”

6. Mijn privéleven en werk lopen regelmatig door elkaar heen.
Alain: “Ja, bij mij zeker. Ik vind dat niet erg. Op een gegeven moment weet iedereen dat ook van je. Zo kijkt niemand gek meer op dat ik tijdens wintersport op de piste een klant sta te bellen. Nog steeds vinden sommige mensen het jammer dat ik geen 9-tot-5-baan heb en mijn telefoon altijd aan staat, maar ik heb daar weinig last van.”
Niels: “Vroeger vond ik dit moeilijk, maar nu minder. Het helpt ook dat ik omringd ben met mensen die dit juist heel erg hebben. Voor de 5 jongens van de Bankzitters geldt dat privé en werk één is. Eerst was mijn werk ook mijn identiteit, maar nu niet meer.”
Anne: “Ook mijn omgeving weet dat ik werk heb waarvoor mensen me ‘s avonds of in het weekend bellen. Bij een programma als Over Mijn Lijk kan iemand zomaar overlijden. Dan wil ik wel bereikbaar zijn.”

BMY Mediatalenten

7. Ik durf op mijn bek te gaan, ook als dat kritiek oplevert.
Niels: “Absoluut. Ik vind dat wel altijd pijnlijk, net als dat ik het lastig vind om die kritiek meteen te verwerken. Maar daar ben ik wel beter in geworden. Zeker in het jaar dat ik Mediatalent werd, was het heel erg ‘fake it ‘til your make it’. Dan kon ik fouten amper toegeven. Tegenwoordig is dat anders, ik heb geleerd dat het helpt om eerlijk te zijn.”
Alain: “Ik vind op je bek gaan heel leuk. Daar zitten vaak de sterkste verhalen achter. Maar het hangt ook van de context af. Laatst waren we een decor met LED-lampen aan het bouwen, maar niemand had de voedingen besteld. Toen moest ik vol gas naar de IKEA om nog een doos te kopen. Om dat soort dingen kan ik wel lachen. Tuurlijk, het kost ons wat geld, maar in die orde van grootte kan het gebeuren.”

8. Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière gehaald.
Alain: “Zeker niet. Maar ik denk dat mensen vaak kansen laten liggen. Of – als ik naar mezelf kijk – ik niet het lef heb gehad om op bepaalde momenten voor iets nieuws te gaan en pas achteraf daaraan twijfel. Maar ik heb niet per se spijt. Je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk doen of bij 7 potentiële werkgevers op hetzelfde moment koffie komen drinken.”
Niels: “Het stukje ‘tot nu toe’ is hierin heel belangrijk, haha! Er is één carrièrepad wat ik nooit ontdekt heb en dat is freelancen. Ik vraag mezelf weleens af hoe het was gelopen als ik daarvoor had gekozen. Ik denk dat het goed was uitgepakt. En ik denk dat ik dan een dikkere auto zou rijden en in een mooier appartement in Amsterdam zou wonen.”
Anne breekt in: “Maar hij doet het niet voor het geld, hè!”
Niels: “Dat wou ik niet, ik heb het niet gedaan. Dus: ik doe het niet voor het geld, nee. Bewijsstuk A!”
Anne: “Ik denk dat ik er alles wel heb uitgehaald. Maar dat heeft ook te maken met dat ik zoveel werk en mijn werk vaak prioriteit geef. Ik zeg op alles ‘ja’ en als je mij vraagt om ergens over mee te denken dan duik ik er helemaal in. Ik heb voor mijn gevoel alles aangepakt wat me aangereikt werd.
Natuurlijk zijn er tig paden, en natuurlijk ben ook ík weleens benieuwd hoe het er bij de commerciëlen aan toegaat. Ook ik wil me wel weer eens dat talent voelen en alles opnieuw uitvinden. Maar misschien zet ik die stap wel nooit, ik zit heel lekker bij BNNVARA.”

ALAIN DIKKEN (27)
“Ik was consultant bij NEP toen ik uitgeroepen werd tot BMY Mediatalent van het Jaar. Destijds deed ik veel architectuur voor nieuwe studio’s en ontwerpwerk voor onze klanten, bij bijvoorbeeld GTST en ESPN. Inmiddels ben ik mede-aandeelhouder en geef ik dagelijkse leiding aan Stream My Event. Wij maken diverse programma’s voor corporate bedrijven, maar draaien ook projecten voor onder andere Omroep Zwart.”

NIELS LODEWEGES (29)
“Toen ik in 2019 de award in ontvangst nam, werkte ik bij EndemolShine en was ik verantwoordelijk voor Legends of Gaming: een YouTube-kanaal waarin bekende influencers tegen elkaar strijden. Na 4 jaar vertrok ik naar team5pm. Naast dat ik Legends of Gaming daarheen meenam, ben ik daar content gaan maken voor allerlei merken, van PlayStation tot KPN en van Gamma tot Transavia. Sinds vorig jaar ben ik senior creative bij Bankzitters. Die trein ging zo hard, dat wilde ik meemaken.”

ANNE VAN DER VELDEN (33)
“Ik werk nog steeds als bij BNNVARA. Ten tijde van de prijs als online creative, en nu als senior online creative. Mijn projecten zijn in de loop der tijd groter en uitgebreider geworden. Met grote impact en een groter publiek. Ook omdat online steeds omvattend geworden is.”

Bron: BM
Fotografie: Studio Kastermans

Bericht delen