Instagram draait TikTok-achtige wijzigingen terug
vrijdag 29 juli 2022

Instagram draait TikTok-achtige wijzigingen terug

Instagram draait een aantal omstreden veranderingen terug waardoor het sociale media-platform meer op TikTok zou gaan lijken. Dat heeft Instagram-baas Adam Mosseri gezegd in gesprek met technieuwsbrief Platformer.

Gebruikers, onder wie ook bekendheden als Kylie Jenner en Kim Kardashian, deelden de afgelopen dagen op grote schaal een bericht waarin werd opgeroepen om Instagram niet in TikTok te veranderen.

Het platform deed een test waarbij de zogeheten Reels, korte video’s die al belangrijk zijn op Facebook en Instagram, een nog grotere rol kregen. Daarbij werd ook het uiterlijk van TikTok deels gekopieerd: waar gebruikers op Instagram altijd gemakkelijk langs berichten konden scrollen, deed Instagram nu een test met de dwingendere TikTok-methode, die video’s tijdens het scrollen even ‘stilzet’ op het scherm.

Achtergrond van de wijzigingen op Instagram is de bedreiging die TikTok vormt voor Instagrams moederbedrijf Meta. Wereldwijd groeit TikTok hard en inmiddels zijn alleen Instagram en Facebook nog groter. Meta heeft dus wat te vrezen van de Chinese video-app en heeft er belang bij om de succesformule van TikTok te volgen, al koesteren veel critici Instagram nog steeds als foto-app.

Bron: NOS/BM

Bericht delen