Hoe wordt Frontberichten gemaakt?
zondag 29 maart 2020

Hoe wordt Frontberichten gemaakt?

De dagelijkse videocollage Frontberichten, met filmpjes van hulpverleners in de strijd tegen corona, is in recordtempo van de grond gekomen. “Dit is het moment om gewone mensen in het zonnetje te zetten”, vindt regisseur Geertjan Lassche.

Frontberichten is een verzameling amateurfilmpjes van Nederlanders die de coronacrisis bestrijden: zorgverleners, schoonmakers, leraren, enzovoorts. Lassche smeedt de video’s aaneen tot een dagelijks verslag van een klein kwartier. BNNVARA ontvangt inmiddels dagelijks honderden filmpjes waaruit een keuze kan worden gemaakt. Het onlineteam achter het programma, dat inmiddels 22 mensen telt, kampt met telefoongeheugens die vollopen met video’s die worden gedownload en beoordeeld.

Zelden is een televisieprogramma van de publieke omroep zo snel tot stand gekomen als Frontberichten. Lassche stuurde via WhatsApp een bericht over zijn idee aan Sander van den Eeden, hoofd informatieve programma’s bij BNNVARA. Op dinsdag lag er een uitgewerkt plan, dat Van den Eeden naar de netmanager van NPO 2 stuurde. Die bleek geïnteresseerd in een proefaflevering. Op donderdag werd een voorlopige montage gemaakt. Op vrijdag besloten de partijen dat Frontberichten een dagelijkse serie zou worden en diezelfde avond nog moest beginnen, na Nieuwsuur.

De uitzendingen bleken een succes. Daarom is het programma nu op NPO 1 te zien, na het late NOS Journaal. Geertjan Lassche: “In het begin heb ik nieuwsbeelden van de dag tussen de filmpjes gemonteerd, of Twitter-berichten. Nu weet ik: dat hoeft helemaal niet”. De vijfde uitzending was de eerste die volledig uit amateurmateriaal bestaat. Een andere vuistregel is dat elke uitzending hoopvol moet eindigen. “Het zou misdadig zijn om iets zwartgalligs te brengen. Niemand weet hoe het met de coronacrisis afloopt, maar ik geloof dat we er als samenleving bovenop zullen komen. Daarom zit op het eind altijd een knipoogje.”

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen