Het is nu of nooit in De laatste kans
vrijdag 17 november 2023

Het is nu of nooit in De laatste kans

‘Haal uit het leven wat erin zit, het is zo voorbij!’ Een motto dat in deze tijd soms meer op een gebod lijkt dan op een advies. Maar hoe richt je je leven in als je weet dat je nog maar één kans hebt?

Eén kans om te achterhalen wie je vader is, één kans om zwanger te worden, één kans om kampioen te worden? De vijfdelige serie De laatste kans, van de makers van het met een Zilveren Nipkowschijf bekroonde Stuk, volgt negen personen voor wie het leven haast obsessief om die laatste kans draait.

De hoofdpersonen willen allemaal hun zelf gestelde einddoel halen en ze moeten daarvoor allemaal vallen en opstaan, steeds weer. Ze hebben al hun overtuigingskracht en inspanningen nodig om verder te komen en hopelijk de eindstreep te halen. Ondertussen is er sprake van onmetelijke tijdsdruk, fysieke belemmeringen of een plotse aanval van twijfel.

Regisseur Jurjen Blick (Stuk, De Hokjesman) vlecht hun verhalen tot een mozaïek dat de particuliere verhalen overstijgt. Net als Stuk is De Laatste Kans een documentaireserie die verteld wordt als een roman. Alle mogelijke stijlmiddelen uit de fictie worden ingezet, zonder ook maar één moment de waarheid geweld aan te doen.

De Laatste Kans is vanaf maandag 27 november om 22.15 uur te zien bij de VPRO op NPO 2 en op NPO Start. Er verschijnen vijf afleveringen. Bekijk de trailer hier.

Jurjen Blick: “Allemaal leven we met het besef van eindigheid, altijd is er dat sluimerende gevoel van vergankelijkheid. Vandaag komt nooit meer terug. De laatste kans is een serie over levenslust, ambitie en het martelende, maar soms ook troostende besef dat aan alles een einde komt.”

Een aantal van de verhalen:

De laatste kans… om erachter te komen wie je vader is
Brigittes biologische moeder heeft haar ter adoptie aangeboden en daarna nooit meer enige interesse in haar getoond. Ondanks herhaalde pogingen is het Brigitte nooit gelukt contact te maken. Maar haar moeder is de enige die de vraag kan beantwoorden wie haar vader is (of was). Omdat haar moeder inmiddels in de tachtig is dringt de tijd en besluit Brigitte tot het uiterste middel over te gaan: ze neemt een advocaat in de arm om haar moeder een antwoord af te dwingen.

De laatste kans… om kampioen te worden
Delano is een groot bokstalent maar hij is de dertig gepasseerd, een leeftijd waarop je eigenlijk je hoogtepunt al wel bereikt moet hebben. Hoewel de boksbond een verjongingsprogramma volgt, krijgt hij dankzij zijn coach nog één kans zich te bewijzen en te kwalificeren voor het kampioenschap. Zijn grote rivaal heeft qua leeftijd echter betere papieren. Tijdens een toernooi in Bulgarije is het erop of eronder voor Delano.

De laatste kans… om een kind te krijgen
Ebru is vervroegd in de overgang terechtgekomen. Ze was er eigenlijk nooit zo mee bezig, maar nu is ze vastbesloten dat ze een kind wil. Samen met haar partner baant ze zich een weg door het ondoorgrondelijke woud van de eicelindustrie. Op zoek naar het eitje waarmee ze op de valreep moeder hoopt te worden.

De laatste kans…. om jezelf weer op de rails te krijgen
In het weekend stort de jonge bouwvakker Sjonnie zich in het uitgaansleven. Hevig harddrugsgebruik eist op de dagen tussen de weekenden steeds meer zijn tol. De ruzies met zijn ouders nemen in hevigheid toe en de situatie loopt steeds meer uit de hand. Sjonnies ouders zien zich genoodzaakt een grens te stellen. Een begeleidingstraject moet hun zoon nu weer op het rechte pad brengen, anders is de situatie thuis echt onhoudbaar.

De laatste kans… om je broer te vinden
Jans broer is al sinds 1974 vermist. Zelf denkt hij te weten waar de auto met zijn broer terecht is gekomen. Sinds de zaak een aantal jaar geleden verjaard is (nog net voordat cold cases niet meer konden verjaren) staat hij er betrekkelijk alleen voor. Met behulp van een privédetective slaagt hij er desondanks in een team bij elkaar te krijgen dat nog één laatste poging doet om het water op te gaan om sonar-onderzoek te doen. In de hoop dat er misschien toch resten van de auto op de bodem van de plas liggen.

In het eerste deel maakt de kijker kennis met vier personages, in de loop van de serie komen er vijf nieuwe personen bij terwijl van anderen afscheid wordt genomen omdat ze hun doel bereikt hebben of juist niet.

De Laatste Kans is gemaakt door hetzelfde team dat eerder de bekroonde docuroman Stuk maakte. Regisseur en editor Jurjen Blick bedacht het plan in nauwe samenwerking met eindredacteur Maarten Slagboom. Soraya Pol tekende opnieuw voor de research.

Bron: VPRO/BM
Foto: VPRO (Delano)

Bericht delen