Floortje Dessing: “Ik had als kind ook nooit heimwee”
woensdag 19 februari 2020

Floortje Dessing: “Ik had als kind ook nooit heimwee”

In Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld reist Floortje Dessing opnieuw naar de uithoeken van onze planeet en gaat ze op bezoek bij een paar oude bekenden. Welke grote keuzes hebben ze in de tussentijd moeten maken?

Waar zit je op dit moment?
“Nu in Nederland, en dat blijft nog wel even zo. Er moet nog veel gebeuren voordat het hele seizoen Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld af is. Een collega heeft de voormontage gedaan, ik werk de laatste dagen van de edit mee en spreek dan nog een aantal voice-overs in.”

Het is echt jouw kindje.
“Zeker, ook omdat ik het programma produceer. Ik ben al sinds 1999 voor mijn werk op reis, produceer net zo lang en heb inmiddels een vrij sterke mening over hoe ik het wil en ben bij bijna alle facetten betrokken. En dat monteren vind ik alleen maar leuk!”

Welk bezoek heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“De eerste aflevering, met Maggie uit Nepal, was meteen al heel indrukwekkend. Zij heeft 58 kinderen geadopteerd en daarnaast een weeshuis gebouwd om arme kinderen uit de regio onderdak te bieden. Daar is inmiddels een grote duurzame middelbare school voor 700 kinderen uit de regio bijgekomen. Maar ook het verhaal van Rose is bijzonder. Zij verhuisde van een klein eilandje in de Stille Oceaan naar een dichtbevolkte stad in Engeland. Als haar collega’s eten laten staan, neemt zij het mee naar huis. Ze is eraan gewend heel zuinig te leven.”

Hoe verliepen de opnames?
“Eigenlijk heel goed! Ik ben niet ziek geweest en we hadden als crew verder weinig tegenslagen. Al zijn sommige reizen natuurlijk best ingewikkeld. Zoals naar Jemen waar bijna geen filmploegen naar binnen mogen. Gelukkig konden wij onder de hoede van het Rode Kruis daar toch draaien. Je krijgt voor zo’n reis nog EHBO-training, praat met psychologen en zelfs training tegen kidnapping. We hebben daar eerder drie dagen in een schuilkelder gezeten. Nu ging het heel goed.”

Went het ooit, dat hoppen van uithoek naar uithoek?
“Absoluut! Je kunt het vergelijken met een schaatser die voor zijn sport de hele wereld over gaat. Ik ben alleen soms iets langer onderweg. Zolang ik mijn tas, creditcard, telefoon en paspoort bij me heb, pas ik me overal vrij snel aan. Als kind had ik ook nooit last van heimwee. Ik denk dat je dat vooral krijgt als je naar een plek gaat waar je niet met liefde ontvangen wordt en niet kunt aarden.”

Wat staat er nog op je to go-list?
“Goh, talloze bestemmingen, zo ongelooflijk veel. Maar soms is het qua vergunningen gewoon geen doen. Als ik één ding moet noemen? Met een grote Land Rover door Afrika trekken.”

Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld is vanaf 20 februari iedere donderdag om 21.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Bron: BMY

Bericht delen