Facebook en Instagram verbieden foto’s en video’s van Zwarte Piet
woensdag 12 augustus 2020

Facebook en Instagram verbieden foto’s en video’s van Zwarte Piet

Foto’s en video’s van Zwarte Piet zijn voortaan niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Dat maakte Facebook, het bedrijf achter de twee sociale netwerken, dinsdag bekend.

Het gaat om afbeeldingen waarin het beeld gepromoot wordt van een Piet met een zwart geschminkte huid én andere stereotiepe kenmerken, zoals een pruik met krullen of grote lippen. Afbeeldingen waarin Piet als een racistische karikatuur wordt afgebeeld worden door Facebook verwijderd als het bericht gerapporteerd wordt. Het beleid is onderdeel van een bredere wereldwijde aanpak tegen blackface.

“Met blackface bedoelen we dat een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft, in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afropruik of grote lippen”, legt een Facebook-woordvoerder uit.

Afbeeldingen van Zwarte Piet zijn wel toegestaan als het beeld gebruikt wordt om neutraal over het fenomeen Zwarte Piet te praten, bij neutrale berichtgeving over blackface en om de racistische karikatuur te veroordelen.

Deze afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet worden verwijderd:
– Een persoon van wie de huid met bijvoorbeeld schmink of schoensmeer donkerder is gemaakt én is voorzien van andere stereotiepe kenmerken
– Een familiefoto waarbij een kind bijvoorbeeld bij een Zwarte Piet op schoot zit
– Een afbeelding van Zwarte Piet voorzien van of begeleid met de tekst waarin staat dat Zwarte Piet niet racistisch is
– Een afbeelding van Zwarte Piet met de tekst waarin iemand stelt liever vast te houden aan deze vorm van Piet dan een roetveegpiet

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen