Emma Wortelboer neemt het XTC-beleid onder de loep in MDEMMA
dinsdag 3 mei 2022

Emma Wortelboer neemt het XTC-beleid onder de loep in MDEMMA

In de vierdelige Spuiten en Slikken-documentaireserie MDEMMA onderzoekt Emma Wortelboer of XTC wel of niet thuishoort op opiumlijst 1.

Hoe schadelijk is XTC? Welke wereld zit er op dit moment achter? En wat voor impact heeft dit op de samenleving? In het vierluik MDEMMA duikt Emma Wortelboer in dit onderwerp.

In de eerste aflevering gaat ze het gesprek aan met drie drugsexperts die het unaniem eens zijn: XTC is bij lange na niet zo slecht voor je als een jointje, tabak of alcohol. Ook de de laatste cijfers geven dit beeld weer; zo overleden er in 2017 maar liefst 2.200 mensen door alcohol en tabak, terwijl er in datzelfde jaar zes mensen kwamen te overlijden door het gebruik van XTC.

Waarom staat deze drug dan toch op lijst 1 van de Opiumwet? Wat maakt dat XTC wordt aangemerkt als harddrug? En kan een duurzame pil, zonder criminaliteit en giftige stoffen, hier verandering in brengen? Emma onderzoekt of ze zo’n pil kan maken. MDEMMA is vanaf 3 mei elke dinsdag om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken.

Emma Wortelboer: “Ik ken XTC niet als de grote boosdoener zoals er doorgaans over gesproken wordt in de media of politiek. Hoe kan het dat XTC zo’n slecht imago heeft? En is dit imago eigenlijk wel een eerlijke weergave van de werkelijkheid?”

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen