Edson da Graça volgt jongeren met schulden in Uit het rood
vrijdag 21 januari 2022

Edson da Graça volgt jongeren met schulden in Uit het rood

Edson da Graça duikt in de nieuwe KRO-NCRV-serie Uit het rood in de wereld van jongeren met schulden. In Uit het rood volgen we vijf jonge mensen met schulden, variërend van 6.000 tot maar liefst 90.000 euro.

De jongeren worden een half jaar gecoacht door een vijftal jonge, succesvolle en vooral sociale ondernemers. Zij weten als geen ander weet hoe je financiële obstakels kunt overwinnen en met vallen en opstaan je doel kunt bereiken… Uit het rood is vanaf 1 februari te zien om 21.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

In Uit het rood maken we onder meer kennis met de 29-jarige Sean en de 29-jarige Rebecca. Sean had een veelbelovende toekomst, maar daar kwam verandering in toen hij, tijdens zijn studie in Engeland, steeds meer ging gokken en blowen. Zijn studielening liep hard op en door de bijkomende psychische problemen, stond zijn leven ineens stil. Samen met leeftijdsgenoot en ondernemer Jasper Gabriëlse, van was- en reinigingmiddelenproducent Seepje, probeert Sean inzicht in zijn problemen te krijgen en een goede eerste stap richting een schuldenvrije toekomst te zetten.

Rebecca daarentegen heeft een moeilijke jeugd gehad, ze is gepest en bouwde als jong volwassene al schulden op. Ze is zelfs enige tijd dakloos geweest. Door diverse problemen zit ze nog steeds in de schulden maar wil hier graag uitkomen. Ondernemer Marieke Snoek van koeriersbedrijf Cycloon neemt Rebecca onder haar vleugels.

Daarnaast volgen we drie andere jongeren met schulden die worden ondersteund door ondernemers Zeynep Dag van schoenenmerk Alzúarr, Jasper Kool van de horecaketen Happy Tosti Groep en Wietse van der Werf van de sociaalmaatschappelijke onderneming Sea Ranger Service.

Edson zat tien jaar in de schulden
Edson da Graça is ervaringsdeskundige, hij zat ruim tien jaar in de schulden. “Het was voor mij constant overleven. Je leeft in angst en met stress, en dat is een enorme last om te dragen. Pas toen ik ging praten over mijn problemen, was dat het begin van mijn weg terug naar de maatschappij. Het heeft mijn leven gered. Uit het rood is voor mij dan ook een heel bijzonder programma, ik weet als geen ander waar ze doorheen gaan”.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit oktober 2020 blijkt dat Nederland 614.000 huishoudens kent met geregistreerde problematische schulden. De afgelopen jaren zijn schulden onder jonge mensen met maar liefst 70% toegenomen. “Met deze serie willen we als KRO-NCRV de complexe problematiek van schulden bij vaak kwetsbare jongeren onder de aandacht brengen. Het programma laat zien hoe ingewikkeld het is om uit die problemen te komen en waarom het belangrijk is dat we hier als maatschappij aandacht aan besteden”, aldus Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV.

Uit het rood is op dinsdag 1 en 8 februari om 21.15 uur en vanaf dinsdag 15 februari om 21.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen