Documentaireserie Bait laat zien hoe internetoplichters te werk gaan
Maandag 04 januari 2021

Documentaireserie Bait laat zien hoe internetoplichters te werk gaan

Hoe zit de wereld van internetoplichting in elkaar en wie zitten erachter? In de vierdelige documentaireserie Bait gaat onderzoeksjournalist en filmmaker Anthony van der Meer op onderzoek uit.

Samen met een klein team van vrienden en zijn vriendin duikt hij in het netwerk van internationale oplichters. Door hun eigen methodes tegen ze te gebruiken, probeert hij ze in de val te lokken en geeft hij een unieke inkijk in hun handelswijze, van phishing tot datingfraude. Bait is vanaf donderdag 14 januari om 21.05 uur te zien bij PowNed op NPO 3.

Een keurig Engelssprekende helpdeskmedewerker die toegang wil tot je computer om een virus te verwijderen. Een online vlam die je elke dag de liefde verklaart en plotseling je hulp nodig heeft bij een banktransactie. In werkelijkheid gaat het om sluwe criminelen die maar op één ding uit zijn: je geld. Met welke hacks en babbeltrucs lokken ze hun slachtoffers in de val? En welke mensen schuilen er achter deze oplichtingspraktijken?

Anthony zet een val op en doet zich samen met een klein team voor als nietsvermoedende burgers. Wanneer de oplichters denken te slagen in hun plan, worden de rollen omgedraaid. Niet de oplichters krijgen controle over elektronische apparaten, maar andersom. Met slim speurwerk wordt hun locatie getrackt, hun identiteit achterhaald en kunnen we zelfs meekijken en -luisteren in hun huis. Zo wordt de volledige werkwijze in kaart gebracht en komen ze er achter hoe de buit wordt witgewassen. Tijd voor een confrontatie!

Anthony: “Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor de duistere kant van het internet en cybercrime. De criminelen gaan vaak geraffineerder te werk dan je zou verwachten. In dit programma zoeken we van A tot Z uit hoe verschillende oplichtingspraktijken in elkaar steken en lokken we de oplichters zelf in de val. Als je eenmaal weet hoe ze werken, kun je jezelf hier ook beter tegen weren.”

Eerder maakte Anthony van der Meer voor NPO 3 de film Rats and Slaves (2019), waarin hij de levendige digitale handel in gehackte computers onderzoekt en de eenvoudig te gebruiken hacktools om deze computers mee over te nemen.

Bait is geproduceerd door NewBe en is te zien op NPO 3 op donderdag 14 en 21 januari om 21.00 uur en op donderdag 18 en 25 maart om 21.55 uur. Elke aflevering duurt 40 minuten.

Bron: PowNed/BM

Bericht delen