Deze laptop accessoires heb je nodig als gamer
woensdag 12 juni 2024

Deze laptop accessoires heb je nodig als gamer

We hoeven gamers natuurlijk niet uit te leggen waaraan je een gaming laptop herkent in één oogopslag: de laptop is vrijwel altijd zwart en heeft verlichtte toetsen die fluctueren in kleur (deze functie kun je ook uitzetten). Verlichtte toetsen zijn toch wel belangrijk, want je hebt zicht nodig waar de commando toetsencombinatie zich op het toetsenbord bevindt. Welke accessoires heb je ook vooral nodig om goed te kunnen gamen op een laptop?

Welke accessoires zijn onmisbaar bij een gaming laptop?

De ‘vanaf’ prijs van gaming laptops ligt vrijwel altijd hoger dan die van een gewone laptop. Waarom is dat? Gaming laptops kennen snellere processors en hogere werkgeheugens. Sommige spellen gebruiken enorm veel werkgeheugen, een gewone laptop kan dit vaak niet aan. Het spel zal haperen, ontzettend traag laden (net als de downloadtijd), het is niet werkbaar. Een spel is niet uit te spelen op die manier, laat staan een realtime spel. Veel spellen zijn natuurlijk ook op de Xbox en Playstation te spelen, maar een hoop jongeren geven daarnaast ook de voorkeur aan een gaming laptop.

Waar let je op bij de aanschaf van je gaming laptop?

De volgende punten zijn belangrijk wanneer je een gaming laptop koopt:

  • FPS (frames per second)
  • Grafische kaart
  • Processor
  • Schermgrootte
  • Toetsenbord indeling (en gevoel)
  • Internwerkgeheugen (RAM) vanaf 8 RAM
  • Totale opslagcapaciteit
  • Touch screen, ja of nee (meestal niet)
  • Scherm kwaliteit

Zoals gezegd, de vanaf prijs is niet voordelig. Eigenlijk begint de prijs voor een degelijke gaming laptop, zoals die uit de collectie van Lenovo gaming laptops, vanaf 1100, 1200 euro – onder dat bedrag is de functionaliteit meestal minder. En daarna lopen de prijzen alleen maar op. De voorkeuren zijn natuurlijk ook persoonlijk; iets wat ook geldt voor gaming laptop accessoires.

Welke gaming laptop accessoires heb je nodig?

Voor iedere gamer zijn de wensen voor accessoires verschillend, maar sommige items wil je echt hebben om je spel optimaal te kunnen spelen. Want gamen doe je vaak ook met vrienden, zoals tijdens Fortnite bijvoorbeeld.

Headset

Je wilt live kunnen communiceren tijdens het spel. Daarvoor is dus een goed headset nodig. Een die niet alleen goed geluid geeft, maar die ook functioneel is, die een speaker bij je mond heeft en die makkelijk op ‘mute’ te zetten is als je dat wil. Koop nooit de allergoedkoopste ‘vanaf 35 euro’ bijvoorbeeld; goedkoop is helaas duurkoop. Vaak gaan dergelijke headsets niet langer dan een paar weken(!) mee. Ineens werkt een oor niet meer, of kun je niet meer communiceren! Super irritant. Voor een paar tientjes meer heb je wél een goed headset, houd dat in gedachte.

Gamingmuis

Gamingmuizen zijn er in veel verschillende uitvoeringen, van verlicht tot draadloos en van erg groot tot kleiner. Vrijwel allemaal bieden ze knopjes die je kunt bedienen tijdens het gamen en wat het gamen makkelijker maakt. Je merkt pas in de praktijk wélke muis jij het prettigst vindt.

Controller

Je kunt een controller gewoon aansluiten op je gaming laptop. Koop een controller die geschikt is voor laptops, vaak lijken ze sprekend op die van Playstation (ook op gebied van functionaliteit), dus dat is makkelijk.

Bericht delen