Danny Ghosen duikt in de jongensprostitutie
zaterdag 21 mei 2022

Danny Ghosen duikt in de jongensprostitutie

Danny Ghosen gaat in Danny’s wereld op zoek naar waar het wringt in de maatschappij. Hij onderzoekt spanningen en problemen in de samenleving en ontmoet mensen die vaak onzichtbaar zijn, de grens opzoeken, daar overheen zijn gegaan of zich buitengesloten voelen.

In de nieuwe aflevering van Danny’s wereld verdiept Ghosen zich in een bijzondere uitwas van mensenhandel: gedwongen jongensprostitutie. Hij spreekt met twee mannen van in de twintig die uit de wereld zijn gestapt, met steun van hulpverleners. De twee mannen vertellen aan Danny over uitbuiting, verkrachting en besmetting met HIV.

De uitzending is zondag 22 mei om 21.05 uur te zien bij de VPRO op NPO 2. Vanaf 17.00 uur is Danny’s wereld al te bekijken op YouTube.

Financiële schulden zijn vaak een reden voor jonge mannen om te besluiten als sekswerker aan de slag te gaan. Ze hopen snel geld te verdienen en zo de problemen achter zich te laten. In werkelijkheid dienen zich dan nieuwe, vaak veel ergere, problemen aan door hun keuze. Voor mannen is het vele malen moeilijker om uit sekswerk te stappen dan voor vrouwen.

De belangrijkste redenen hiervan zijn dat mannen zichzelf minder snel als slachtoffer zien, ze hebben er zelf voor gekozen en zijn daardoor van mening dat ze dan ook zelf de consequenties moeten aanvaarden. Ook speelt het algemene maatschappelijke taboe rondom homo- of biseksualiteit hierin een rol.

Danny komt er achter dat het aantal jongensprostituees veel groter is dan hij in eerste instantie dacht. Volgens de onderzoekers van Stichting Lumens, een maatschappelijke hulporganisatie die zich inspant om mensen die uit de prostitutie willen stappen te helpen in Eindhoven, is het aantal even groot als dat van vrouwelijke sekswerkers.

Ook het risico dat een minderjarige jongen in handen van pooiers komt is veel groter dan algemeen bekend. Voorlichting op scholen richt zich bijna volledig op meisjes. Uit het onderzoek is gebleken dat voorlichting aan jongens, en hun ouders, over vergelijkbare risico’s even noodzakelijk is.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen