Creator Network houdt geld achter van bekende TikTokkers
vrijdag 18 september 2020

Creator Network houdt geld achter van bekende TikTokkers

BOOS komt met een tweeluik op YouTube over Creator Network, een agency voor TikTokkers dat is opgezet door Dennis Weber en Jacobus Wilhelmus Martinus ‘Eugene’ Jans. Tim Hofman en zijn team onderzoeken wat daar precies aan de hand is.

Bij het bedrijf zijn bekende Nederlandse TikTokkers als Lieke Hammink (300k+ volgers) en Lorenzo Dinatelle (600k+ volgers) aangesloten. Uit onderzoek van BOOS blijkt dat het bedrijf de afspraken met de creators over vergoedingen niet altijd nakomt.

BOOS startte het onderzoek naar de eigenaren van Creator Network na een tip van een anonieme bron. Via deze bron kreeg de redactie toegang tot de gehele administratie van Creator Network. Hieruit blijkt dat het bedrijf de contractuele afspraken met de – in sommige gevallen minderjarige creators – niet nakomt.

Waar de TikTokkers conform hun contract 80% zouden moeten krijgen voor een campagne, ontvingen zij in bepaalde gevallen slechts 30 tot 40% van de opbrengst. Er zou in totaal een bedrag van om en nabij de 300.000 euro zijn achtergehouden. Ook stelden de creators zelf niet van op de hoogte te zijn van de totale bedragen die er werden verdiend aan campagnes.

Naar aanleiding van een bezoekje van het BOOS-team vluchtte eigenaar Eugene en ging hij de afgelopen periode niet in op uitnodigingen tot wederhoor. Wel hebben zowel Eugene als Dennis én Creator Network advocaten in de arm genomen en zijn zij een kleine week na het bezoek van het BOOS-team met een verklaring gekomen over het achterhouden van het geld. Deze verklaring is te zien in het eerste deel van het tweeluik over Creator Network, dat op 17 september is verschenen:

In het tweede deel is te zien hoe de gebruikte geldconstructies in z’n werk gaan, vertellen de TikTokkers over de gesprekken met de eigenaren van Creator Network en gaat het team van BOOS op zoek naar Eugene Jans. Deze aflevering is vanaf 24 september om 16.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van BOOS.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen