Consumentenbond wil actie tegen schending consumentenrechten door TikTok
dinsdag 16 februari 2021

Consumentenbond wil actie tegen schending consumentenrechten door TikTok

De Consumentenbond heeft samen met andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend tegen de Chinese video-app TikTok. De app zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames. Daartegen moeten toezichthouders optreden, vinden de organisaties.

De app waarmee je korte filmpjes kunt maken en delen, zou in strijd handelen met consumentenrechten. Zo zijn de organisaties het er niet mee eens dat TikTok de video’s van gebruikers zonder vergoeding hergebruikt, verspreidt en reproduceert.

Ook is het niet duidelijk welke gegevens precies worden verzameld en op welke manier ze worden verwerkt, vinden de consumentenbonden. De Autoriteit Persoonsgegevens startte vorig jaar al een onderzoek naar privacy van Nederlandse kinderen bij TikTok.

NOS op 3 zocht uit hoeveel gegevens TikTok van gebruikers verzamelt:

Daarnaast zou TikTok kinderen en tieners te weinig beschermen tegen verborgen advertenties en mogelijk schadelijke inhoud van video’s. De app gebruikt kinderen schaamteloos als billboards, volgens Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. “En het laat na video’s af te schermen die ongeschikt zijn voor deze jonge doelgroep.”

De app is de afgelopen jaren enorm populair geworden, vooral onder tieners. 1,7 miljoen Nederlanders gebruiken TikTok; in de VS zijn dat er meer dan 100 miljoen.

Bron: NOS/BM

Bericht delen