Borstvoeding voor Proefkonijn Kaj van der Ree
maandag 13 januari 2020

Borstvoeding voor Proefkonijn Kaj van der Ree

Proefkonijnen is terug op de buis en ook nu weer met de gekste proeven en uitdagingen. En met een nieuw presentatieduo, bestaande uit Jurre Geluk en Kaj van der Ree. BMY sprak Kaj over alweer het zevende seizoen.  

Wat is het gekste dat je moest doen?
In Proefkonijnen proberen we antwoorden te zoeken op ‘bezopen vragen’ van kijkers door in de wetenschap te duiken. In één van de afleveringen gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe is het om een baby te zijn?’ Met als absolute climax het krijgen van borstvoeding. Uit de borst van een echte vrouw! Dat was genant, raar en vreselijk ongemakkelijk…”

Hoe heb je je daar doorheen geslagen?
“Ik dacht meteen: ‘Ik ga dit gewoon doen! Zo respectvol en seksloos mogelijk.’ Maar ik was ook strontzenuwachtig. Want straks zou het een heel mooie of juist een niet zo knappe vrouw zijn. Beide opties voelden raar, haha! Het eerste bleek waar. De vrouw in kwestie was beeldschoon.”

En… is het gelukt?
“Van het moment suprême kan ik me weinig herinneren en als ik de beelden terugkijk, vind ik het zwaar ongemakkelijk. Ik wou gewoon dat het zo snel mogelijk afgelopen was. Of het gelukt is echt melk te drinken, zie je in de uitzending!”

Wat vond je vriendin er eigenlijk van?
Die dacht ook eerst: WTF?! En hoe ik het zou vinden als zij dat zou moeten doen. Nou, niet chill natuurlijk. Maar het is allemaal voor de wetenschap. En onder die noemer ging ze ermee akkoord.”

Waarom pas jij zo goed bij Proefkonijnen?
“Vooral omdat ik heel nieuwsgierig ben. Naar alles. En ik ben best wel grenzeloos. Dat, in combinatie met een heel grote bek, past denk ik goed bij dit programma. Ik heb altijd al zoveel heftige dingen gedaan, maar nu kon ik dit in dienst van de wetenschap doen! Qua Nederlandse televisie staat Proefkonijnen echt op 1 voor mij.”

Wat vind je er zo tof aan?
“Je mag, legitiem – voor de wetenschap, bizarre dingen doen die je vooraf eigenlijk totaal niet ziet zitten. Sommige dingen vielen vies tegen. Ja, Jurre en ik hebben het heel zwaar gehad. Er waren zeker drie momenten per dag dat we het echt niet zagen zitten. Ik hou van die spanning.”

Hoe is de chemie met Jurre?
“Top. BNNVARA testte meerdere duo’s, maar Jurre en ik vonden ze de beste zet. Vanaf dat moment moet je het maar met elkaar redden en beste vrienden zijn. En dat ging gewoon supergoed. Je hoort af en toe dat duo’s elkaar niets gunnen of alleen professioneel met elkaar omgaan. Nou, Jurre en ik zijn compleet verschillend, maar gunnen elkaar de wereld. We zijn echt vrienden geworden en spreken ook, totaal ongeforceerd, buiten draaidagen om met elkaar af. Ik heb er echt een vriend voor het leven bij gekregen.”

Wat kunnen we dit jaar meer van je verwachten?
“Ik laat het allemaal op me afkomen, zoals altijd eigenlijk. Bij 3FM zit ik nog goed op mijn plek. De wekelijkse YouTube-show NIEUWSPUNT, waarmee ik samen met Igmar Felicia de laatste Instagram- en YouTube-nieuwtjes bespreek, gaat gewoon door. En mijn eigen kanaal? Dat is eigenlijk een creatieve uitlaatklep waar soms een periode video’s online komen en soms ook maanden niets, zoals nu. Ik heb geleerd ‘nee’ te zeggen en aan mezelf te denken. Voor Proefkonijnen wilde ik gewoon volledig gefocust zijn. Dan kan ik er niet teveel omheen gaan doen.”

Het nieuwe seizoen Proefkonijnen is vanaf maandag 13 januari wekelijks om 20.25 uur te zien op NPO 3.

Bron: BMY
Foto: BNNVARA

Bericht delen