BMYoung podcast met Daria Bukvić
Donderdag 09 januari 2020

BMYoung podcast met Daria Bukvić

Wekelijks maakt Joost Koning een BMYoung podcast met als titel Joost mag het weten. De zeventiende gast is regisseur bij Het Nationale Theater, schrijfster én filmmaakster: Daria Bukvić.

Daria is geboren in Bosnië, op haar derde gevlucht naar Nederland en na twee jaar onderdak in een AZC opgegroeid in Limburg. Ze ging naar de Toneelacademie Maastricht om regisseur te worden. Een paar jaar na haar afstuderen volgde haar grote doorbraak: Nobody Home, een voorstelling over en met drie jongens die ook tijdens hun jeugd gevlucht zijn naar Nederland.

Het leverde haar de Amsterdamse Prijs voor de Kunst op, een selectie voor het Theaterfestival en de theaters stonden na deze voorstelling in de rij om met haar te werken. Ze verbond zich aan Het Nationale Theater in Den Haag om daar vier jaar lang voorstellingen te maken. Toch blijft haar ambitie niet beperkt tot theater. Naast dat ze nu werkt aan de herneming van de voorstelling Othello, komt ze binnenkort met haar eerste speelfilm én met een debuutroman bij uitgeverij Das Mag.

daria564

Hoe blijft Daria bij zo’n groot instituut als Het Nationale Theater haar eigen visie en creativiteit houden? Hoe heeft ze met haar eigen stichting een voorstelling weten te maken dat het grootste theatersucces in jaren werd? Wat vindt Daria de toegevoegde waarde van theater ten opzichte van film en heeft het medium theater nog wel toekomst? Vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag krijgt Joost de antwoorden op onder andere deze vragen van Daria Bukvić.

De BMYoung podcast is ook beschikbaar op Spotify en de Apple podcast app.

Bron: BMY
Foto: Mark Kohn

Bericht delen