BMY Podcast met Stanley Kolk
donderdag 1 april 2021

BMY Podcast met Stanley Kolk

Wekelijks maakt Joost Koning voor BMY de podcast Joost Mag Het Weten. De 74ste gast is editor én regisseur Stanley Kolk.

Hij studeerde aan de Filmacademie in de richting van edit en productie en verzorgde de montage van talloze series: van alle seizoenen van Penoza tot Keizersvrouwen en van Heirs of the Night tot Doodstil en Zwarte Tulp. Voor allerlei soorten films draait echter ook zijn hand niet om. Zo verzorgde hij de edit van thrillers als Daglicht en Taped en ook van een psychologisch drama als Of Ik Gek Ben.

Hij werkte ook mee met Diederik van Rooijen, de reggisseur van Penoza, aan diens regiedebuut in Hollywood: de horror film The Possession of Hannah Grace. Verder werkte Stanley sinds hij actief is aan meer dan 1200 commercials, voor merken als Albert Heijn, KPN en McDonalds.

Stanley Kolk

Toch was alleen editen niet genoeg. Sinds vier jaar mag hij zichzelf ook regisseur noemen. Hij regisseerde drie televisiefilms: De Terugkeer van een Wespendief, Hemelrijken én Alles van Waarde, die as we speak in de edit zit en binnenkort uitkomt bij de EO.

Wat kan hij van de in 24 jaar opgebouwde edit-expertise gebruiken in zijn regiewerk en vice versa? Hoe maakt hij van soms 104 dagen aan materiaal en serie en verliest hij, als hij op de 1/25ste van een seconde aan het editen is, het grote geheel niet uit het oog? En hoe verschilt dit proces tussen een psychologisch drama en een thriller? Een serie en een commercial? En tussen Nederland en Hollywood? Vanuit de edit studio die hij samen met collega editor Moek de Groot in Amsterdam heeft, krijgt Joost de antwoorden van Stanley Kolk.

De BMY Podcast is ook beschikbaar op Spotify en de Apple podcast app.

Bron: BMY

Bericht delen