BMY Podcast met Simon de Waal
donderdag 9 juni 2022

BMY Podcast met Simon de Waal

Wekelijks maakt Joost Koning voor BMY de podcast Joost Mag Het Weten. Gast nummer 129 is rechercheur, auteur, scenarist en regisseur Simon de Waal.

Simon de Waal is al zo’n 35 jaar rechercheur van de calamiteiten-unit zware misdaad van de Amsterdamse politie en is meer dan 1000 keer opgeroepen bij een (al dan niet onnatuurlijk) overlijden. Toen hij een keer werd gevraagd om een scenario op feitelijkheden te checken, leek hem dat ook wel wat.

Zo ging hij series schrijven als Baantjer, Spangen en Smeris, films als Kapitein Rob, Pizza Maffia en Lek, die een Gouden Kalf voor beste scenario kreeg. En hij maakte boeken als Cop vs Killer en Némesis. De laatste wordt nu verfilmd als eerste Nederlandse dramaserie op Disney+.

Simon de Waal

Hij is ook regisseur, want na vier draaidagen van de verfilming van Cop vs Killer heeft hij door een ziektegeval de regisseursrol over moeten nemen en zo zijn eigen boek verfilmd. Binnenkort verschijnen ook de door hem geschreven serie Het Gouden Uur bij AVROTROS én de Videoland serie Sleepers, die hij samen met Robert de Hoog schreef.

Hoe combineert hij zijn werk als rechercheur en die als maker van videocontent? Waar snijdt het elkaar en waar helpt het elkaar? Hoe leg je goede spanning in een script en waarom zijn we vaak zo geïnteresseerd in de rechercheur met een slecht randje als held van het verhaal? En hoe verschilt goed en kwaad in het echte leven ten opzichte van fictie? Vanuit Elsa’s Café in Amsterdam waar hij al zo’n 50 jaar komt geeft Simon de Waal de antwoorden op onder andere deze vragen.

De BMY Podcast is ook beschikbaar op Spotify en de Apple podcast app.

Bron: BMY

Bericht delen