BMY Podcast met Martijn van Dam
donderdag 4 mei 2023

BMY Podcast met Martijn van Dam

Wekelijks maakt Joost Koning voor BMY de podcast Joost Mag Het Weten. Gast nummer 167 is Martijn van Dam, bestuurder bij de Stichting Nederlandse Datakluis.

Martijn van Dam kwam in 2003 – op zijn 25ste (!) – voor de PvdA in de Tweede Kamer terecht. Hier werd hij onder andere woordvoerder mediabeleid, buitenlandse zaken en asiel & immigratie. Hij werd tweede man binnen de partij en in 2015 staatssecretaris Economische Zaken in kabinet Rutte II. In 2017 echter, stapte hij over naar de raad van bestuur van de publieke omroep, waar hij voornamelijk focuste op de strategie rondom digitalisering.

Martijn van Dam

In die hoedanigheid was hij aanjager van NPO Start, NPO Plus en NPO Luister. Afgelopen jaar werd hij samen met Arno Otto (CTO van Talpa Network) bestuurder bij Stichting Nederlandse Datakluis. Dit is een industrie-brede en pre-competitieve samenwerking tussen de grote Nederlandse mediabedrijven. Het onderzoekt en ontwikkelt een nieuwe decentrale data-infrastructuur om zo de monopolisering van persoonlijke data door enkele Big Tech bedrijven een halt toe roepen.

Wat is het verschil tussen ‘een naïeve gek’ en een ‘innoverend genie’ volgens Martijn? Wat is de grootste les van een carrière in de Tweede Kamer op je 25ste? Wat is een datakluis en waarom is de komst ervan broodnodig? Wat zijn de uitdagingen? Hoe ziet het er in een ideaal geval uit en wat is dan de waarde voor bedrijven en consumenten? De antwoorden van Martijn van Dam op onder andere deze vragen hoor je in de BMY Podcast van deze week!

De BMY Podcast is ook beschikbaar op Soundcloud en de Apple podcast app.

Bron: BMY
Foto: Michel Schnater/NPO

Bericht delen