BMY Podcast met Ben Sombogaart
donderdag 9 september 2021

BMY Podcast met Ben Sombogaart

Wekelijks maakt Joost Koning voor BMY de podcast Joost Mag Het Weten. De 92ste gast is regisseur Ben Sombogaart.

Ben Sombogaart heeft al veertien bioscoopfilms op zijn naam staan. Hij maakte bijvoorbeeld publieksfilms als De Storm, Knielen Op Een Bed Violen en De Tweeling (wat hem een Oscarnominatie opleverde). En ook kinderfilms als Abeltje, Kruistocht In Spijkerbroek en Het Zakmes (die een Emmy won) én series als Keizersvrouwen, Moordvrouw en Zwarte Tulp.

Ben Sombogaart

Vandaag wordt aan dit oeuvre de eerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank toegevoegd, getiteld Mijn Beste Vriendin Anne Frank. In deze film wordt het waargebeurde verhaal niet vanuit Anne’s perspectief, maar vanuit dat van haar hartsvriendin, Hanneli Goslar, verteld. De twee verloren contact toen Anne onderdook. Maar in 1945, in concentratiekamp Bergen-Belsen, kwamen ze elkaar weer tegen. Hanneli Goslar, die inmiddels 92 jaar is, woont vandaag de dag in Jeruzalem en is ook betrokken geweest bij het ontwikkelen van het script.

Hoe komt het dat dit pas de éérste Nederlandse bioscoopfilm over het leven van Anne Frank is? Wat wilde Ben toevoegen aan alle theaterstukken, boeken en buitenlandse films die er al over dit onderwerp zijn gemaakt? En waar wilde hij juist ver bij wegblijven? En wat weet Ben inmiddels (na veertien bioscoopfilms) over het vak regisseren, waar hij geen idee van had toen hij net begon? Vanuit zijn woning in Amsterdam geeft Ben Sombogaart de antwoorden op onder andere deze vragen.

De BMY Podcast is ook beschikbaar op Spotify en de Apple podcast app.

Bron: BMY
Foto: Lars Losekoot

Bericht delen