Algoritmes voorkomen dat kiezers divers worden geïnformeerd
zondag 7 maart 2021

Algoritmes voorkomen dat kiezers divers worden geïnformeerd

Wie politieke video’s op YouTube kijkt, komt makkelijk in een ‘filterbubbel’ terecht. Uit gezamenlijk onderzoek van de NOS met Pointer en De Groene Amsterdammer blijkt dat slimme algoritmes van het videoplatform op basis van het kijkgedrag bepalen welke video’s bij je passen.

Wie bijvoorbeeld video’s van linkse partijen kijkt, krijgt meteen suggesties om meer video’s van die partijen te kijken. Wie naar FvD- en PVV-filmpjes kijkt, komt vaker in aanraking met vloggers en media van rechtse signatuur, kanalen waar vooral fragmenten van rechtse politici worden gedeeld en accounts waar veel kritiek op de coronamaatregelen luidt. Dat brengt het risico met zich mee dat mensen niet divers geïnformeerd worden.

“Voor mensen met een afwijkende mening, die door weinig mensen wordt gedeeld, kan het door een filterbubbel lijken alsof heel veel mensen die mening delen”, zegt hoogleraar psychologie Paul van Lange. Daardoor kunnen mensen radicaliseren, zegt psycholoog Roos Vonk. “Je gaat door het kijken van video’s niet opeens totaal anders over een onderwerp denken. Maar binnen je eigen acceptatiezone, zoals we dat noemen, kan je mening hierdoor wel geleidelijk steeds meer opschuiven.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen