Teun van de Keuken
Presentator van oa. Pointer
2021 - week 02

Nieuw jasje

Als je in mijn hartje kijkt, ben ik een oude conservatieve brombeer. Dat was ik als kind al. Je zou kunnen zeggen dat ik langzamerhand de leeftijd bereik die past bij mijn geest. Waarom dingen veranderen als ze als goed gingen?

Waarom De Monitor – het televisieprogramma dat ik samen met Anna Gimbrère presenteer – veranderen in Pointer? Wat mij betreft – oude ziel in een niet meer zo jong lichaam – had alles ook best jarenlang zo door kunnen gaan. Maar zo werkt Hilversum niet. In Hilversum zijn ze gek op nieuwe jasjes.
Je kunt geen oud en vertrouwd programma aanzetten of opeens heeft het een nieuw decor of een nieuwe tune. Zelden beter dan de oude: “We hebben een nieuw jasje”, zegt de presentator dan blij in de camera. Vaak doen ze vooral zichzelf er een plezier mee.

Maar bij de verandering van Monitor naar Pointer gaat het niet slechts om een cosmetische ingreep. Er ligt een journalistieke afweging aan ten grondslag. Een frustratie die veel journalisten wellicht herkennen, is dat hun werk ongelooflijk vluchtig is. Ze hebben nauwelijks tijd zich werkelijk in een onderwerp te verdiepen en zodra ze het een beetje in de vingers hebben, rennen ze alweer door naar het volgende verhaal.
Bij De Monitor proberen we dat al jaren te ondervangen door vervolgverhalen te maken. Maar nu, met Pointer, gaan we daar nog verder in. De dataredactie (die al Pointer heette en voornamelijk online verhalen maakte), Reporter radio en wij zijn nu samengevoegd tot één redactie om onderwerpen meer te kunnen uitdiepen.
Zo kunnen de datajournalisten de radio- en tv-makers niet alleen voeden met hun cijfertjes en analyses, maar kunnen zij de achtergronden die voor televisie en radio misschien minder aantrekkelijk zijn, helder uiteenzetten in mooie verhalen op de website. Per onderwerp wordt zo gekozen wat op welk medium past.

Deze week duiken we helemaal in de wereld van de problematische schulden. Een naar en belangrijk probleem, dat iedereen kan overkomen. Het kan beginnen met een scheiding of een ontslag en eindigen met dakloosheid. In Pointerradio konden we gisterenavond horen dat mensen met schulden onvoldoende worden geholpen en online worden de achtergronden geschetst: hoeveel mensen zitten er in Nederland in de schulden en hoe komt dat? Wij van de televisie hebben vanavond een uitzending over ZZP’ers in de schulden ten tijde van corona.
Zelfs een oude brombeer wordt enthousiast van deze nieuwe manier van samenwerken.

Teun van de Keuken
Presentator Pointer, Keuringsdienst van Waarde én de podcast Teun en Gijs vertellen alles. Ook is hij columnist bij De Volkskrant.

De week van Teun van de Keuken

Presentator van oa. Pointer
2021 - week 02