Teun van de Keuken
Presentator van oa. Pointer
2021 - week 02

Lang leve de podcast!

Gisteravond samen met Gijs Groenteman de nieuwste aflevering van onze podcast ‘Teun en Gijs vertellen alles’ opgenomen. Gijs en ik zijn al zo’n dertig jaar bevriend, hadden twintig jaar geleden samen een radioprogramma en nemen sinds het begin van onze vriendschap het leven en de wereld door.

Nu doen we dat in onze podcast. Dikke Duitse boeken, recepten, politiek, lekkere wijven en onze feministische jeugd, kortom: alle belangrijke vragen des levens komen voorbij. Gisteren spraken we onder andere over de magistrale film Mephisto uit 1981 over een Duitse acteur die tijdens het naziregime zijn ziel aan de duivel verkoopt. In ruil voor een glansrijke carrière sluit hij zijn ogen voor de gruwelen van Hitler en de zijnen. Sterker nog, langzamerhand wordt hij steeds meer een radertje in het systeem, dat actief propaganda bedrijft.

Foute regimes drijven op meelopers en hielenlikkers. Misschien goed voor de meelopers (‘enablers’ noemen ze dat in Amerika) van Trump, die sinds de bestorming van het Capitool hun handen van hem proberen af te trekken, om deze film te zien. Verder spraken we over de intrigerende vraag of Joost Vullings er misschien in is gaan geloven dat hij een lekker ding is. Wij hebben verontrustende signalen gezien die daarop wijzen. Pas nou op, Joost!
Alle rompslomp die bij het maken van televisieprogramma’s komt kijken, heb je bij podcasts niet. Dat is heerlijk. Hoe moeilijk is het om een programma op televisie te krijgen! Eerst moet je een omroep voor je idee winnen. Als dat al lukt, dan zullen de omroepbaasjes aan het plan gaan morrelen. Omdat zij zelf dingen anders willen, maar ook omdat “de netmanager het anders nooit wil hebben.”

Als je daar doorheen bent, moet de netmanager zijn oordeel vellen. Vaak is dat negatief, maar soms kan het programma gemaakt worden. Een jaar later. Het maken van televisieprogramma’s is fantastisch, maar het proces om op dat punt te komen soms gekmakend en vergt een lange adem.
Bij podcasts gaat het precies omgekeerd. Je hebt een idee, regelt een paar sponsors en komt elke week bij elkaar om over het leven en de wereld te praten. En het mooiste is: waar ik bij televisie nauwelijks respons van kijkers krijg, ontvang ik bij de podcast nu dagelijks via allerlei social media enthousiaste reacties van luisteraars.
Het is vast een veel kleiner publiek, maar een publiek waarmee je al snel een band opbouwt. Leve de televisie, maar zeker ook: lang leve de podcast!

Teun van de Keuken
Presentator Pointer, Keuringsdienst van Waarde én de podcast Teun en Gijs vertellen alles. Ook is hij columnist bij De Volkskrant.

De week van Teun van de Keuken

Presentator van oa. Pointer
2021 - week 02