Lara Rense
Presentator
2016 - week 03

Lara Rense

De zoektocht naar symboliek

Deze week maakte ik me druk over een foto. Een jongetje met een geïmproviseerd voetbalshirt van Messi. Het was een plastic tasje met Argentijnse blauw witte strepen. Hij had het ding strak over zijn dikke bruine wollen truitje getrokken. Achterop had hij, of zijn vader, met een blauwe viltstift de naam en rugnummer 10 van Messi geschreven. Het beeld greep me aan. Het waren vooral de knoopjes, strakgetrokken op zijn schouders, die me troffen. Hoe kan het dat zo’n eigenaardig detail zo aan mijn tranen trekt? Het is de context, beschreven door Turkse bloggers. Het jochie zou uit het Iraakse oorlogsgebied Dohuk komen. Ook in zo’n door geweld verscheurde regio blijven kinderen spelen. Doen ze alsof ze Lionel Messi zijn. En ook in zo’n oorlogsgebied is er een vader of een broer die de knoopjes van het plastic zakje zorgvuldig strak trekt…

Waar ik me druk over maakte? Er ontstond op internet een zoektocht naar het jongetje. Om hem een echt Argentijns voetbalshirtje van Messi te geven. Een populaire fansite beweerde zelfs een bericht te hebben gekregen van het management van Messi: “They want to know who this kid is so that Leo can arrange something for him.” Ze mogen Leo zeggen. En ze gaan er alles aan doen om de jongen op te sporen. Ik zou zeggen laat dat jochie met rust maar zoek uit waar hij vandaan komt. Doe je werk als journalist en check de feiten. En als hij dan echt uit Dohuk komt, schrijf dan over deze provincie. Schrijf vooral ook over de situatie in heel Irak en neem dan gelijk buurland Syrië mee.

Veel media berichtten over de foto, van de Independent tot de NOS. De platte symboliek droop ervan af. Het was allemaal zo ergerlijk eendimensionaal. Of Messi zelf al gereageerd had, over de vele berichten op social media. En iedereen deed aan dezelfde luie copy-paste journalistiek.

Het leed in die landen is zo onvoorstelbaar groot, eigenlijk is het met geen pen te beschrijven. Maar het is onze plicht het te proberen. In twee jaar tijd zijn in Irak 1,8 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld van IS. In Syrie zijn het er zelfs nog meer. Daar heeft de burgeroorlog en de strijd tegen IS al 250.000 mensen het leven gekost. En wist je dat er nog altijd vluchtelingen in de Egeïsche Zee verdrinken? Vanochtend nog. Vlakbij het Griekse eilandje Farmakonisi sloeg een boot om. De kustwacht vond zeven lichamen, zes slachtoffers waren kinderen…

Lara Rense
Presentator Nieuws en Co

Twitter: @laradio en @nieuwsenco

De week van Lara Rense

Presentator
2016 - week 03