Antal van Elsen
Relatiemanager bij Beeld & Geluid
2024 - week 21

Historische fragmenten

Vrijdag betekent weekend! Tenminste, meestal. Deze ochtend duik ik vast in de planning van volgende week. Dan ga ik met collega Hans van den Berg naar de gemeente Amsterdam om te kijken of wij met ons archief een mooie reeks kunnen maken voor het 750-jarig bestaan van de stad volgend jaar.

Voor de stad Hilversum, die dit jaar 600 jaar bestaat, heb ik met Hans een reeks historische films gemaakt die in het Filmtheater Hilversum vertoond worden. Iedere twee weken start daar een nieuwe korte film die meedraait in het voorprogramma van alle filmvertoningen. Deze korte films kun je ook online nog terugkijken.

Werken met Hans is heerlijk. Hij vindt de meest bijzondere en hilarische films en fragmenten. Met uit Hilversum bijvoorbeeld Polygoon-verslagen van zwem- en rolschaatswedstrijden. Maar ook bijzondere amateurfilmbeelden van de bevrijding en een huwelijk net na de oorlog. Het amateurfilm-materiaal dat Beeld & Geluid beheert, vormt een gigantisch rijke bron. Zowel voor makers als onderzoekers. Belangrijk is het om ook deze collectie te blijven aanvullen met nieuw materiaal.

Dit weekend, 25 en 26 mei, vindt de eerste editie van Beeld & Geluid Spoelt Terug plaats! Op zaterdag is er een speciaal programma in samenwerking met het MAX-programma Nederland Op Film. Samen met presentator Wim Daniëls gaat Beeld & Geluid op zoek naar nog onbekend amateurfilm-materiaal. Experts staan klaar om meegebrachte 16mm en 8mm films te beoordelen en eventueel in ontvangst te nemen. Mocht je dus nog wat oude films op zolder hebben liggen, en wil je wel weer eens zien wat erop staat? Kom dan vooral zaterdag bij ons langs.

Antal van Elsen
Relatiemanager bij Beeld & Geluid 

 

De week van Antal van Elsen

Relatiemanager bij Beeld & Geluid
2024 - week 21