Een gedeeld verhaal
De herdenking van Operatie Market Garden is in volle gang. Sinds de geschiedenisles van vroeger en de film A Bridge Too Far ben ik er niet meer mee bezig geweest. Tot vier jaar geleden, toen verhuisde ik met mijn man vanuit Amsterdam naar het mooie, groene, heuvelachtige gebied rondom Arnhem.
Daar wappert deze dagen, zoals elke september, bij zowat elk huis de rode Airborne-vlag. De vlag met daarop de Pegasus, het gevleugelde paard, afgebeeld; het logo van de Britse 1st Airborne Division luchtlandingstroepen die werden gedropt in vijandelijk gebied op de Ginkelse Heide en in hun poging door te stoten naar de brug over de Rijn in Arnhem, vastliepen op hevig Duits verzet in Oosterbeek.
In een sollicitatiegesprek dat ik gisteren afnam, viel het de sollicitant op dat er relatief weinig aandacht is voor Market Garden in het landelijk nieuws. De jaren dat ik in Amsterdam woonde, ging Market Garden jaarlijks aan me voorbij. Sinds ik in Gelderland woon, is dat wel anders. Market Garden wordt hier diep gevoeld en ik merk aan mezelf dat ik dit verhaal voor het eerst echt goed meekrijg. Er zijn ieder weekend wel activiteiten om de gebeurtenissen te herdenken: een wandeltocht, een taptoe, parachutesprongen en nog veel meer.
Deze bijzondere geschiedenis voel je pas echt als je je door dit gedeelte van Nederland beweegt. Veel tuinen in Oosterbeek liggen vol met explosieven die nooit zijn afgegaan. Ik woon in een huis waar naar verluidt vijftig man in de kelder schuilden voor de gevechten tussen Engelse en Duitse soldaten en de vorige bewoonster, die ook in de kelder zat, hoorde in onze achtertuin een Engelse soldaat zijn doodstrijd voeren terwijl hij jammerde om zijn moeder. Die geschiedenis voel je. Daarom wappert de Airborne-vlag ook bij ons thuis.
Iwan Zeinstra
Eindredacteur en chef Editie NL