De journalistiek kan de specialist goed gebruiken
Ik heb weleens spijt van de opleidingen die ik heb gekozen. Aan de UvA heb ik Film- en Televisiewetenschappen gestudeerd en vervolgens heb ik een Master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd.
Hieruit rolde een stage bij RTL Nieuws en uiteindelijk ben ik, na verschillende functies, chef Editie NL geworden. Ik ben heel blij met hoe mijn loopbaan is verlopen. Toch denk ik weleens: “Als ik het eens over kon doen”.
In dat geval had ik een opleiding gevolgd die in eerste instantie niet met media of journalistiek te maken zou hebben. Had ik niet beter voor een studie Natuurkunde kunnen kiezen, ook al ben ik geen echte bèta-man? Of Rechten? Geschiedenis? Geologie? En daarna dan de Master Journalistiek.
Journalisten zijn over het algemeen generalisten. In het vak hebben we naast die generalisten ook behoefte aan specialisten. Met mijn ervaring in de journalistiek durf ik te stellen dat de School voor Journalistiek niet de enige route is. Waardevol zijn ook de mensen die specifieke kennis meenemen naar een nieuwsredactie en het journalistieke handwerk in de praktijk leren van hun collega’s. En die zijn op hun beurt maar wat blij als jij het verhaal over het Higgs-deeltje op je neemt, omdat je Natuurkunde hebt gestudeerd.
In Duitsland moeten docenten meerdere vakken geven. Leraren hebben vaak een hoofdvak en daarnaast een of twee andere vakken die ze ook onderwijzen. Dit heeft, naast praktische, ook pedagogische voordelen. Het helpt leerlingen om verbanden te leggen tussen verschillende vakken en bevordert een bredere kennisbasis.
De essentie die ik eruit haal is dat je buiten je vakgebied kunt denken. En ach, misschien is dat nou net waar mijn journalistieke achtergrond zo goed van pas komt.
Iwan Zeinstra
Eindredacteur en chef Editie NL
De week van Iwan Zeinstra
-
ΜaandagPolitieke diversiteit
-
DinsdagBriljant falen
-
WoensdagEen gedeeld verhaal
-
DonderdagDe journalistiek kan de specialist goed gebruiken
-
VrijdagVrijdagreflecties