Linda Kramer
Gedelegeerd Producent IDTV
2023 - week 14

Een drol en drie knikkers

Omdat onze formats ook internationaal gretig aftrek vinden, werk ik vaak nauw samen met onze Vlaamse en Duitse collega’s. Op dit moment werken we samen met de Belgen aan Het Onbekende en met onze Duitse collega’s aan De Verraders. 

Dat is enorm leuk, maar uitdagend is het ook vaak. Want hoe dicht we ook allemaal bij elkaar wonen, die landsgrenzen die zijn ook best bepalend in wat we normaal of geaccepteerd vinden en wat niet. Onze Nederlandse cameramensen zijn beledigd als een verslaggever hen aan de jas trekt. Terwijl het voor onze Belgische collega’s de normaalste zaak van de wereld bleek te zijn. Aan de andere kant vinden zij dat onze manier van communiceren meer weg heeft van hoe dat er in een strafkamp aan toe gaat; lomp, direct en ongenuanceerd

De Duitsers daarentegen hechten aan hiërarchie. Lastig voor ons Nederlanders met onze grote mond en een uitgesproken aversie tegen enige vorm van machtsverhoudingen. Het lastige echter van zo’n strakke hiërarchie is, dat je ook wat moet vinden als je daar hoog bovenin zit. En dus maakte ik in samenwerking met Duitse collega’s mee dat een beslissing die in Nederland in dertig seconden door een regisseur werd genomen, in Duitsland resulteerde in avondlange biersessies. Waarbij iedereen met een beetje belangrijke functie met elkaar in debat ging over iets simpels als hoeveel lucht er in een opblaasflamingo paste. Na urenlang vergaderen had ik liefst de hele Duitse delegatie, inclusief opblaasflamingo, over de tafel getrokken.

Met die ervaringen in het achterhoofd ging ik van de week een meeting met All3Media België in. We gingen samen door de line-up. En ook daarbij knetterde het soms. Op zo’n moment probeer ik te zoeken naar de verbinding. Wat kunnen zij, wat wij niet kunnen? Want ja, we mogen kritiek hebben op elkaars werkwijze of inhoudelijke benaderingen. We mogen elkaar soms helemaal niet begrijpen. Maar met alle prachtige Vlaamse tv die zij maken, kunnen wij vast ook veel van hen leren

Wanneer ik even later met mijn Vlaamse evenknie Katrien door het budget heen loop en haar vertel dat dit programma niet gemaakt kan worden voor een drol en drie knikkers, blijkt gelukkig dat, ondanks onze verschillen, er ook een taal is die we allemaal begrijpen.

Linda Kramer
Gedelegeerd Producent IDTV 

De week van Linda Kramer

Gedelegeerd Producent IDTV
2023 - week 14