Oane Born
2018 - week 23

5 sterren voor Billions

Het is soms zonde dat seriebingend Nederland zich veelal laat leiden door hypes. Ik noem een Stranger Things. Geinig voor tieners of mensen die tijdens het lezen van de krant meer afleiding zoeken, meer niet.

Er zijn ook uitzonderingen op de regel: Homeland, Game of Thrones, The Crown en van ze ga zo maar door. Maar een serie die absoluut onderbelicht blijft, maar misschien wel de beste is van de titels die wekelijks online komt, is Billions van Showtime. Een absolute vijf sterrenattractie.

Billions is een modern en dynamisch kat-en-muis-spel tussen openbaar aanklager/kat Chuck Rhoades (Paul Giamatti) en hedgefundbaas/muis Bobby Axelrod (Damian Lewis, bekend als Brody uit Homeland). Vooral aan de rol van Giamatti hoeft nul komma nul worden bijgeschaafd, dit is perfectie in het acteursgilde.

Gretigheid en obsessie zoals de bedenker van beide woorden het ooit bedacht. En ‘Axe’ is The Big Catch. Spannende plottwist is de rol van Wendy Rhoades (Maggie Siff): adviseur van Bobby, maar ook vrouw – en wat voor een – van Chuck.

Naast deze glansrollen ook graag een staande ovatie voor de overige castleden die stuk voor stuk de rol uit hun leven lijken te spelen. Neem nou de bezeten David Costabile (Axes’ rechterhand Wags) of de fantastische John Malkovich (Russische billionair Grigor Andolov).

De absolute USP’s van Billions zijn de on point dialogen die knallen als carbid, maar soms ook subtiel zijn. Voorman hierin is Chuck Rhoades die, voordat hij een punt wil maken, eerst put uit ervaringen uit zijn verleden of de lessen die zijn vader (ook zo’n geweldenaar: acteur Jeffrey DeMunn) hem leerde.

Axe daarentegen gebruikt veelal sportmetaforen of grijpt terug op de muziekwereld. Tegen een irritante collega: “Weet je wiens leven me altijd verbaasde? Dat van George Harrison. Hij was niet alleen een Beatle, ook een Traveling Wilbury. En dat was niet bepaald niks. Dylan en Petty hadden een spelletje. Ze noemden een random naam en bepaalden daarna wie wel eentje was en wie niet. Het vereiste veel gevatheid en geloofwaardigheid. Jack Nicholson? Een Wilbury. Richard Dreyfuss? Geweldige acteur, geen Wilbury. En jij? Duidelijk geen Wilbury.”

Slotpleidooi gaat over de grote mate van coolheid waarmee de serie is doorspekt. Voorbeeld 1: Axe die op bezoek gaat bij rockband Metallica, een selfie maakt met de bandleden en bij de soundcheck schouder aan schouder met zanger James Hetfield staat. Voorbeeld 2: een potje trainingstennis met the one and only Maria Sjarapova. Voorbeeld 3: NBA-legende Kevin Durant die even een videoboodschap komt opnemen. Wat moet dat wel niet hebben gekost? Billions? Nee, millions in dit geval.

Oane Born
Hoofdredacteur Nickelodeon Magazine en Zappelin Doeboek

Billions is te zien op Ziggo XL. De slotaflevering van seizoen 3 streamt zondag.

Trailer seizoen 1:

De week van Oane Born

2018 - week 23