VPRO-serie Trappers te zien vanaf 26 december
zaterdag 24 december 2022

VPRO-serie Trappers te zien vanaf 26 december

In een groot antikraakpand in Amsterdam runt de onvermoeibare Stanley een heel bijzonder fietskoeriersbedrijf. Bij zijn bedrijf dat centraal staat in de VPRO-serie Trappers werkt een bonte, maar hechte groep werknemers.

Elke koerier heeft zo z’n eigen reden om zich een slag in de rondte te trappen door de stad. In tegenstelling tot veel andere koeriersdiensten heeft Fietskoeriers Amsterdam een sociaal maatschappelijke missie. De medewerkers zwermen door weer en wind en vaak met frisse tegenzin uit over Amsterdam, een stad die steeds meer wordt getekend door grote tegenstellingen tussen de haves en de have nots. Dat doen ze onder leiding van de ruimhartige Stanley, die zelf geen benen heeft en zich met een kruk en een Birò verplaatst.

Trappers portretteert een groep mensen in de samenleving die vaak anoniem blijft. In hun uitvalsbasis vechten de koeriers elkaar soms de tent uit met harde grappen en bijtende ruzies. Ze vormen ook een hechte familie met alles erop en eraan: vaste stokpaardjes, oplopende irritaties, taboes, humor, veel opofferingsgezindheid en aanwaaiende buurtbewoners, zoals de bovenbuurvrouw op wie Stanley erg gesteld is. De koeriers zijn tot elkaar veroordeeld. Ze kunnen niet met, maar al helemáál niet zonder elkaar. En dan moet ook die zaak nog eens overeind blijven.

Via de vaste kern van het bedrijf, van rocker Nanne tot de dromerige Gooise Rolf, en van de nukkige Poolse Maciej tot de opgewekte Edwige, toont de serie de achterkant van het vaak zware koerierswerk. Maatschappelijke thema’s, zoals ouderdom, eenzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en inclusiviteit, komen voorbij.

Trappers is dagelijks te zien vanaf maandag 26 december, rond 21.50 uur bij de VPRO op NPO 2. Er verschijnen vijf afleveringen. De regie is in handen van Eva van Pelt en Halil Ibrahim Özpamuk.

Bron: VPRO/BM
Foto: Robin de Puy/VPRO

Bericht delen