RTL Nieuws weigert loonsverhoging, personeel voert actie
woensdag 1 februari 2023

RTL Nieuws weigert loonsverhoging, personeel voert actie

Het personeel van RTL Nieuws zal woensdag actie voeren, omdat hun werkgever een loonsverhoging van 11,5 procent heeft afgewezen. De directie van RTL had een tegenbod van 4 procent gedaan. Het is voor het eerst in jaren dat een journalistieke redactie in actie komt voor betere arbeidsvoorwaarden.

“In die zin is dit uniek. We beginnen om half twaalf, want de eis was 11,5 procent”, laat secretaris omroep van de NVJ Wais Shirbaz desgevraagd aan Villamedia weten. “De gemiddelde inflatie in 2022 van 10 procent resulteerde in een enorm koopkrachtverlies. Daarboven komt nog de inflatie van 4 à 5 procent over 2023. Dat moet goed gemaakt worden. De vraag is alleen wie welk deel voor zijn rekening neemt”, zegt Shirbaz.

De overheid heeft maatregelen genomen, maar werkgevers moeten volgens hem ook hun bijdrage leveren. Daar heeft zelfs de baas van DNB toe opgeroepen. “Vooral als ze in het geval van RTL een sterke financiële positie hebben. Wij vragen slechts de inflatiecorrectie over 2022 en 2023 zodat de werknemers hun koopkracht kunnen behouden. We vragen geen loonsverbetering om mensen rijker te maken. We blijven met dit verzoek op de nullijn.”

De actie behelst weliswaar een werkonderbreking, maar moet volgens Shirbaz vooral symbolisch worden opgevat. “We hopen niet dat we een volgende stap moeten zetten in dit actie traject en dat het escaleert. We hopen dat RTL haar medewerkers niet in de kou laat staan, maar met een serieus bod komt. Een bod dat recht doet aan de inzet van de medewerkers die er mede voor gezorgd heeft dat het bedrijf de laatste jaren grote winsten kon realiseren.”

Bron: Villamedia/BM

Bericht delen