Publieke omroepen passen eind maart hun journalistieke code aan
vrijdag 17 februari 2023

Publieke omroepen passen eind maart hun journalistieke code aan

Het College van Omroepen (CvO), het orgaan waarin alle ledenomroepen zich hebben verenigd, is van plan om eind maart een update van hun journalistieke code te presenteren.

De omroepen lichten later toe om wat voor aanpassingen het precies gaat, laat een woordvoerder van het CvO weten. De journalistieke code is de algemene code voor alle journalistieke redacties van de publieke omroep. Met deze code worden de werkwijze, regels en normen van diverse Hilversumse redacties vastgelegd.

Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh vroeg de NPO eind 2022 om de journalistieke code aan te passen. Dat deed hij toen vanwege het recentste rapport van de NPO-ombudsman over Ongehoord Nederland.

Ombudsman Margo Smit concludeerde in dat rapport dat op basis van de huidige code niet getoetst kan worden of een item racistisch is. Dat deed ze nadat er klachten waren binnengekomen over een uitzending van Ongehoord Nieuws. Klagers vonden dat een item in dat programma racistisch was.

De NPO liet in een reactie op het rapport van de ombudsman weten dat de omroepen verantwoordelijk zijn voor de code, en dus niet de NPO.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen