Pointer gestart met Factcheck-marathon rond Europese verkiezingen
dinsdag 28 mei 2024

Pointer gestart met Factcheck-marathon rond Europese verkiezingen

Maandag is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen gestart. Pointer (KRO-NCRV) controleert met zes redacties tien dagen lang beweringen van politici.

In de strijd om de stem van de kiezer bij de Europese verkiezingen van 6 juni beweren politici en partijen van alles met de grootste stelligheid. Maar wat klopt er van alle claims? Tijdens de Factcheck-marathon in Brussel bundelen redacties uit Nederland en België hun krachten om dat uit te zoeken.

Na het succes van de vorige factcheck-marathons rond de landelijke en Provinciale verkiezingen, gaat het initiatief van KRO-NCRV’s Pointer voor het eerst de grens over. Van 27 mei tot en met 5 juni is het tijdelijke team van Pointer, het AD, de Belgische publieke omroepen VRT en RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers gevestigd in Brussel. Daar gaan ze tot aan de verkiezingsdag aan de slag met factchecken. Het publiek kan de factcheckers tippen over opvallende claims van politici.

Pointer deelt de resultaten op verschillende manieren:

Factcheck-uitzendingen
In een dagelijkse korte tv-uitzending bespreken Anna Gimbrère en Marijn Frank met de factcheckers een bewering die ze zijn tegengekomen. Deze uitzendingen zijn te zien rond 10.00 uur op NPO 2, rond 14.00 uur op NPO 1, op NPO Start en de website van Pointer. In de eerste uitzending wordt een bewering van de PVV gecheckt. In het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat de EU ons 10 miljard per jaar kost. Maar dat klopt niet.

Online quiz
Op pointer.nl/verkiezingen vind je alle factchecks, óók wanneer een opmerkelijke claim wél waar blijkt te zijn. De factchecks zijn te filteren op thema en partij. Daarnaast vind je er vanaf 27 mei een online quiz waar je kunt testen of je zelf de misinformatie weet te spotten. Iedere dag voegt Pointer nieuwe vragen toe én geeft de lezer tips om technieken die bij misinformatie horen te herkennen.

Prebunks
Naast het debunken van misinformatie in factchecks heeft Pointer dit jaar ‘prebunks’ gemaakt. In korte online video’s weerlegt Pointer Checkt-presentator Jos de Groot pro-actief misinformatie. De onderwerpen lopen uiteen van Russische beïnvloeding, ervaren overlast van asielzoekers en een ondemocratische Europese elite. De ‘prebunks’ worden gedeeld op het YouTube-kanaal van NPO Radio 1 en het TikTok account van NPO 3.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen