Mariëlle Tweebeeke wint Sonja Barend Award
dinsdag 1 november 2022

Mariëlle Tweebeeke wint Sonja Barend Award

Voor haar interview met Volodymyr Zelensky heeft Mariëlle Tweebeeke de Sonja Barend Award 2022 gewonnen. Het was de veertiende keer dat de VARAgids de vakprijs voor het beste tv-interview organiseerde.

Tweebeeke won vanwege haar Nieuwsuur-interview met de Oekraïense president van 27 mei 2022. “Moedig, scherp, rustig en onverschrokken”, vond freelance interviewer Nathalie Huigsloot. “Ik begon met weinig verwachtingen”, geeft Angela de Jong (AD) toe. “Held en acteur Zelensky weet als geen ander de media te bespelen, maar Tweebeeke slaagde er wél in om door zijn masker heen te prikken.”

Ook Paul Onkenhout (de Volkskrant) noemt Tweebeeke de beste interviewer van de Nederlandse televisie. “Nooit bang, altijd tot de tanden bewapend. Objectief en steengoed.” Walter van der Kooi (Groene Amsterdammer): “Je ziet de superieure kalmte die haar kenmerkt. De betrokkenheid in combinatie met de nodige distantie om ook kritische kanttekeningen te kunnen maken.”

Tweebeeke nam de prijs in ontvangst uit handen van Sonja Barend zelf, in de talkshow Khalid & Sophie. Op nummer twee eindigde Tijs van den Brink voor zijn interview met Antoine Bodar, op drie Maaike Schoon voor het gesprek met met de Russische ambassadeur Aleksander Sjoelgin.

Tweebeeke won ook in 2012 de Sonja Barend Award, eveneens voor een interview in Nieuwsuur. In de VARAgids van volgende week verschijnt een uitgebreid interview met winnaar Mariëlle Tweebeeke.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen