Kees van Kooten reageert op overlijden Wim de Bie
zondag 9 april 2023

Kees van Kooten reageert op overlijden Wim de Bie

Bijna twee weken na het overlijden van Wim de Bie heeft zijn directe collega Kees van Kooten voor het eerst gereageerd op diens dood. In een stuk in de VPRO-gids schrijft hij dat hij een broer verloren heeft, die hij “een mensenleven lang gekend” heeft. Wim de Bie overleed eind vorige maand op 83-jarige leeftijd.

Van Kooten beschrijft hoe hij als tiener al opkeek tegen De Bie, die twee klassen hoger zat op dezelfde school. “Letterlijk, want hij was boomlang. Maar hij had ook een soort natuurlijke autoriteit.”

Toen ze samen radio en later televisie gingen maken, was het De Bie die hun “artistieke vrijheid bewaakte” en het geweten was van het duo. “Ik ben van nature een opgewonden ventje en zal vaak direct ergens ja op zeggen, terwijl Wim bedachtzamer was. Daarmee heeft hij mij meer dan eens voor een ramp behoed.”

“Onze sketches ontstonden heel organisch, er was geen ‘leider'”, schrijft Van Kooten over hun werkwijze. “We maakten elkaar attent op een artikel in de krant of een programma op tv, en dat leidde als vanzelf naar een type en een komische scène.” Van Kooten noemt zijn satirische wederhelft een vernieuwer in de media met een een scherp oog, een antenne voor nieuwe techniek en een neus voor talent.

Daarnaast had De Bie volgens Van Kooten een enorme invloed op zijn persoonlijke ontwikkeling. “Het meest zal ik ons reguliere contact missen, even bellen, bij elkaar langsgaan, dat ongedwongene”, eindigt hij zijn opmerkingen. “Er is iets definitief afgesloten. Alsof een deel van mijzelf is gestorven.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen