Jan Slagter: “Talkshows in Nederland te braaf”
donderdag 17 november 2022

Jan Slagter: “Talkshows in Nederland te braaf”

Directeur van Omroep MAX Jan Slagter hield woensdagmiddag in Nieuwspoort de Kees Lunshoflezing 2022. Met als centrale thema ‘Talkshows op de Nederlandse televisie’ sprak Slagter zijn waardering uit voor de hardwerkende redacties, maar was vooral ook kritisch op het uitnodigingsbeleid, de invloed van spindoctors en het niet kunnen bereiken van maatschappelijk teleurgestelden.

Hij doelt hiermee vooral op Op1, omdat hij daar het meest bij betrokken is. Slagter noemt talkshows in Nederland te braaf, te beleefd en te weinig confronterend. De Kees Lunshoflezing, vernoemd naar de in 2007 overleden voorzitter van Nieuwspoort, keert jaarlijks terug. Nieuwspoort wil hiermee een bijdrage leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

Redacties zouden met elkaar moeten afstemmen welke onderwerpen zij behandelen om doublures te voorkomen en het uitnodigingsbeleid is volgens Slagter toe aan een update. “Af en toe heb ik het idee dat Instituut Clingendael een kantoor heeft bij de redactie van Op1”. Verder mist Slagter het soms ongemakkelijke, onhandige optreden van politici. Redacties gaan te veel mee in de voorwaarden die vooraf worden gesteld door woordvoerders van politici. “Ik zou graag zien dat wekelijks een minister of staatssecretaris zijn of haar beleid komt uitleggen en dat dan niet de usual suspects aan tafel zitten, maar de gewone burger die gevolgen van het beleid aan den lijve ondervindt en daar dan over in discussie gaat.”

De grootste zorg van Slagter is dat Op1 niet in staat is om de maatschappelijk teleurgestelde kijker te bereiken, de zogenaamde afgehaakten, met vaak een lagere opleiding, een probleem dat al veel langer speelt bij de NPO. “Als het gaat om journalistieke, informerende en duidende programma’s is het bereik onder deze groep erg laag.” Een van de redenen waarom Ongehoord Nederland toegang kreeg tot het bestel, goed voor de externe pluriformiteit. Slagter is echter kritisch over deze nieuwe publieke omroep die ‘zichzelf in de voet heeft geschoten’. “Deze aspirant-omroep had een rol van betekenis kunnen spelen. Maar ik vrees dat Ongehoord Nederland die kans heeft verspeeld”, aldus Jan Slagter.

Bron: Omroep MAX/BM
Foto: Omroep MAX

Bericht delen