Erik Scherder onderzoekt in nieuw EO-programma het nut van optimisme
dinsdag 11 juni 2024

Erik Scherder onderzoekt in nieuw EO-programma het nut van optimisme

In het nieuwe EO-programma Erik Scherder en het nut van optimisme onderzoekt Erik Scherder de rol van optimisme in ons leven. Hij test, onderzoekt, luistert en kijkt naar de invloeden van zowel optimisme als pessimisme. Welke houding is beter voor een mens? Is optimisme zinvol als je ziek bent, of bij een belangrijke voetbalwedstrijd?

Het programma is vanaf zaterdag 29 juni te zien om 20.35 uur bij de EO op NPO 2. Er verschijnen vijf afleveringen. Erik Scherder en het nut van optimisme komt precies op een ‘goed’ moment. In een tijd waarin verschillende crisissen over Nederland heen razen, voelen we ons volgens het CBS somberder dan ooit. Daarom gaat ‘breinprofessor’ Erik Scherder op zoek naar optimisme en hoop.

Wat is het, wat heb je eraan en kan je het trainen? Scherder maakt een tocht langs collega-wetenschappers en mensen met bijzondere verhalen over hoop en optimisme. Verder toont Scherder door middel van opmerkelijke experimenten aan wat er allemaal in ons brein gebeurt dat van invloed is op ons optimisme.

Optimisme trainen
Niet alleen in het programma doen vijf mensen samen met Scherder een optimismetraining, ook de kijker thuis kan zijn of haar optimisme trainen. Dit kan de kijker doen met behulp van verschillende thema’s en opdrachten, ontwikkeld door de Universiteit van Maastricht. Met als doel: een optimistischer en gelukkiger leven leiden. De url voor de training maakt de EO binnenkort bekend.

Nederlands Dagblad & DIT
Hoe hoopvol en optimistisch zijn we eigenlijk in Nederland? En waar hangt dat vanaf? DIT (journalistiek EO-platform) en het Nederlands Dagblad hebben de handen ineengeslagen en doen een landelijk representatief onderzoek naar de staat van onze hoop en optimisme.

Credits
Productiebedrijf: EO
Productie: Michiel Beumer, Len Biemans
Regie en eindredactie: Melliena Beckmann
Camera: Jaap Veldhoen
Audio: Simone Galavazi, Mark Wessner
Montage: Noël van Rens
Research: Michael Koornneef, Boudewijn Drechsler
Product eigenaar: Irjan Aarten
Datum eerste uitzending: 29 juni, 20.35 uur, NPO 2

Bron: EO/BM

Bericht delen