Dramaserie De Stamhouder vanaf 1 januari bij AVROTROS
vrijdag 30 december 2022

Dramaserie De Stamhouder vanaf 1 januari bij AVROTROS

De historische dramaserie De Stamhouder vertelt de fascinerende familiegeschiedenis van Alexander Münninghoff. Een geschiedenis die gedomineerd wordt door de Tweede Wereldoorlog, met een sluwe grootvader, een naïeve vader en een moeder die zijn moeder niet mocht zijn. En over hem, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.

De verfilming van Alexander Münninghoffs veelgeprezen autobiografische boek is vanaf 1 januari 2023 te zien bij AVROTROS om 21.30 uur op NPO 1. Een verhaal over liefde en een duister familieverleden. De serie De Stamhouder bestaat uit acht afleveringen en is geproduceerd door Column Film.

Eind jaren ’60 valt Alexander als een blok voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen. Wanneer zij na een mooie liefdesnacht erachter komt dat Alexanders vader, Frans Münninghoff, tijdens de oorlog een SS’er was, verdwijnt zij uit zijn leven… om er een goede maand later weer in te verschijnen. Ze is zwanger. Maar om samen een toekomst op te bouwen zal hij eerst de confrontatie moeten aangaan met zijn verdrongen en bewogen familieverleden.

Na een eenzame en ongelukkige jeugd in een sfeer van vergoelijking en leugens, weet hij eigenlijk bitter weinig over zijn familie, gedomineerd door zijn machtige, steenrijke grootvader. Wat volgt is een zoektocht naar de waarheid over zijn vreemde, disfunctionele familie met niet alleen schokkende ontdekkingen maar ook hartverwarmende ontmoetingen. De intense odyssee brengt Ellen en Alexander vooral ook dichter bij elkaar, maar lukt het hen om de oude familiedemonen definitief achter zich te laten?

Rolverdeling
Alexander Münninghoff – Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Ellen Dormeier – Sallie Harmsen, (jonge) Frans Münninghoff – Robert de Hoog, (oudere) Frans Münninghoff – Marcel Hensema en Joan (grootvader) Münninghoff – Gijs Scholten van Aschat. Andere rollen in deze internationale cast zijn weggelegd voor onder anderen Silke Bodenbender, Hildegard Schmahl, Olga von Luckwald, Lisa Karlström, Lukas Miko, Bram Kelchtermans, Lize Fereyn, Joke Devynck.

Credits
Opdrachtgever: AVROTROS
Productiebedrijf: Column Film
Producent: Chantal van der Horst
Regie: Diederik van Rooijen
Scenario: Rik D’Hiet, Diederik van Rooijen
Uitvoerend producent: Niko Post
Productieleiding: Marie-Claire Janssen (NL), Marianne van Hardeveld (NL), Anne Zajączkowska (Polen)
Camera: Rolf Dekens
Production Designer: Maarten Piersma
Montage: Moek de Groot, Stanley Kolk
Licht: Stijn Jonkhart
Geluidsmixage: Danny van Spreuwel
Geluid: Bas Lookman, Joery Skovajsa.
Muziek (componist/uitvoerenden): Bart Westerlaken
Visagie: Monique Mierop & Ingrid Dorresteijn
Styling: Margriet Procee
Faciliteiten: Lites Film Amsterdam, Grip Wise, Filmmore, Posta Sound, Diks, Multa
Lengte (in minuten): 50
Aantal afleveringen: 8
Aantal draaidagen: 83
Locatie: Nederland, Polen
Gedraaid op (camera): Arri Alexa Mini met Anamorphic lenzen
Datum eerste uitzending: 1 januari, 21.30 uur, NPO 1
Internationale distributeur: Newen Connect

Bron: AVROTROS/Column Film/BM

Bericht delen