Douwe Dijkstra is winnaar VEVAM Fonds Prijs
woensdag 28 september 2022

Douwe Dijkstra is winnaar VEVAM Fonds Prijs

Douwe Dijkstra heeft in het Louis Hartlooper Complex de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs ontvangen voor zijn productie Buurman Abdi.

Over de winnende film schreef de jury, bestaande uit makers Joke Olthaar, Michael Middelkoop en Luciënne Venner: “Een speelse ode aan het maakproces waarin de filmmaker en zijn buurman Abdi te zien zijn.” In de achtste editie van het Forum van de Regisseurs, gecureerd door filmjournalist/programmeur Hugo Emmerzael en filmmaker Beri Shalmashi, deden vijftien Nederlandse films in competitie mee.

In de competitie van het Forum van de Regisseurs dingen grensverleggende Nederlandse auteursfilms mee die allemaal één ding gemeen hebben: hun eigenheid. Curatoren van dit programma zijn filmjournalist en programmeur Hugo Emmerzael en filmmaker Beri Shalmashi. De winnaar van deze prijs ontvangt een cheque ter waarde van € 5.000,-. Het Forum van de Regisseurs is ontstaan in samenwerking tussen het Nederlands Film Festival, Jan Pieter Ekker en Dana Linssen.

De jury over de film Buurman Abdi, die in het kader van Teledoc Campus gemaakt is:
“Een speelse ode aan het maakproces. Benieuwd naar je buren, je naasten, het verleden, de wonden, de trauma’s en de kracht van het artistieke. Filmmaker Douwe en buurman Abdi uit Somalië lijken beste vrienden die ons leren dat tijd, een groen scherm, wat soldeerwerk en een flinke dosis creativiteit soms pijn van vroeger ons anders doen laten zien.”

Bron: Nederlands Film Festival/BM

Bericht delen