Chris Smeekes, voormalig directeur Ster, overleden
zondag 7 mei 2023

Chris Smeekes, voormalig directeur Ster, overleden

Chris Smeekes is op 29 april op 96-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bussum overleden. Hij was langdurig directeur van Ster, totdat hij op 65-jarige leeftijd verplicht met pensioen moest gaan.

In 1966 werd hij als adjunct directeur aangenomen bij de Stichting tot Uitzending van Reclame (SUR) dat later Stichting Ether Reclame (Ster) werd. In de beginperiode werd slechts een zeer beperkte zendtijd voor tv-reclame beschikbaar gesteld, tot het wettelijk maximum van 15 minuten per zendernet per dag. Er waren toen nog geen commerciële zenders in Nederland.

Chris Smeekes besloot in 1974 om Loeki de Leeuw bij Ster te lanceren en liet Joop Geesink de eerste Loeki-video’s maken. De introductie van RTL met hun reclame-organisatie IP heeft de markt voor tv-reclame vervolgens ingrijpend veranderd van een sellers-markt in een buyers-markt. Daarop is door Ster onder zijn leiding alert gereageerd door het bieden van meer flexibele inkoop-mogelijkheden met sterker gedifferentieerde tarieven.

Begin jaren ’90 moest Smeekes vertrekken bij Ster. Hij had graag willen blijven, maar werd 65. Het bestuur wilde ook dat hij bleef, maar hij werd formeel als ambtenaar beschouwd. Wat hij eigenlijk niet was, aangezien Ster een stichting is met eigen bestuur.

Bron: BM

Bericht delen